Novità

Date13.10.2020.

Portal o koronavirusu: Odgovor kohezijske politike EU-a na krizu uzrokovanu bolešću COVID-19

Komisija najavljuje prve privremene rezultate Investicijske inicijative kao odgovor na koronavirus (CRII) i Investicijske inicijative plus kao odgovor na koronavirus (CRII+)

Od početka krize i zahvaljujući fleksibilnosti uvedenoj u okviru kohezijske politike, EU je mobilizirao više od 13 milijardi eura ulaganja za ublažavanje posljedica pandemije bolesti COVID-19 u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), Europskog socijalnog fonda (ESF) i Kohezijskog fonda (KF). Sredstva EU-a pomogla su nacionalnim, regionalnim i lokalnim zajednicama u borbi protiv negativnih socioekonomskih posljedica pandemije bolesti COVID-19.

Ukupno je 4,1 milijarda eura preraspodijeljena sektoru zdravstva za kupnju zaštitne opreme ključne za spašavanje života, 8,4 milijarde eura mobilizirano je u obliku bespovratnih sredstava, zajmova i niza prilagođenih financijskih instrumenata za potporu gospodarstvu, a posebno malim i srednjim poduzećima (MSP-ovima). Naposljetku, preko ESF-a izdvojeno je oko 1,4 milijarde eura za pomoć ljudima i spašavanje radnih mjesta.

Kako bi se osigurala maksimalna transparentnost i odgovornost, Komisija danas pokreće Otvorenu podatkovnu platformu za kohezijsku politiku, posebnu internetsku stranicu s prikazom mjera kojima kohezijska politika EU-a pomaže državama članicama u borbi protiv krize uzrokovane bolešću COVID-19. Na platformi, koja se svaki dan ažurira, daje se prikaz svih informacija o programima potpore i njihovim izmjenama te načinima dodjele i ulaganja resursa. Podaci na platformi svakog će se dana upotpunjavati stalnim ažuriranjem.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Kohezijska politika ključni je instrument u borbi protiv pandemije i osiguravanje brzog oporavka. Izvješća o stanju pokazuju da sve države članice koriste Investicijsku inicijativu kao odgovor na koronavirus u korist građana, poduzeća i zdravstvenog sektora. Primjere tih uspješnih rezultata danas može vidjeti svaka osoba na našem interaktivnom Portalu o koronavirusu u samo nekoliko klikova.

Predsjednik Europskog odbora regija Apostolos Tzitzikostas dodao je: Zahvaljujući pojednostavnjenim pravilima kohezijska politika pokazala je svoju dodanu vrijednost tako što povezuje države članice EU-a, regije i gradove s ciljem zaštite naših građana, spašavanja radnih mjesta i očuvanja lokalnih gospodarstava tijekom pandemije. Moramo iskoristiti pouku koju smo izvukli iz ove situacije kako bismo olakšali pristup sredstvima EU-a i uključili sve razine vlasti u oblikovanje i ostvarenje planova oporavka. Kako bismo maksimalno iskoristili svaki uloženi euro i osigurali pravilnu dodjelu financijskih sredstava potrebna nam je kohezija koja će odrediti smjernice za sva ulaganja EU-a.

Kontekst

Investicijska inicijativa kao odgovor na koronavirus (CRII) i Investicijska inicijativa plus kao odgovor na koronavirus (CRII+) omogućuju dodatne koristi državama članicama privremenim povećanjem sufinanciranja EU-a do 100 % i korištenjem sredstava kohezijske politike za potporu najugroženijim sektorima kao što su zdravstvo, MSP-ovi i tržišta rada.

Više informacija

Mjere kohezijske politike EU-a protiv koronavirusa

Otvorena podatkovna platforma za kohezijsku politiku i Portal o koronavirusu

Responsabili