Novità

Date30.07.2019.

Grad Pula nastavlja s poticanjem energetske učinkovitosti

Bespovratnim sredstvima sufinancirat će kupnju novih električnih bicikli i učinkovitih kućanskih aparata

Gradonačelnik Grada Pule donio je Odluku o uvjetima,  kriterijima i postupku za provođenje mjera poticanja energetske učinkovitosti te provođenje Javnog poziva kojim će Grad Pula, u ukupnom iznosu od 70 tisuća kuna osiguranom u ovogodišnjem Proračunu, građanima grada Pule sufinancirati kupnju novih električnih bicikli s minimalno elektromotorom snage 250W i baterijom 36V/13Ah (468Wh) proizvedenih u EU i učinkovitih kućanskih aparata kategorije A+++ i to hladnjaka, hladnjaka s ledenicom, ledenica, perilica posuđa, perilica rublja, sušilica rublja. Za kupnju električnih bicikala planira se sufinanciranje u iznosu od  1.000,00 kuna bespovratnih sredstva, dok će se kupnja pojedinih kućanskih uređaje sufinancirati u iznosu od  700,00 kuna bespovratnih sredstava. Temeljem ove Odluke u roku od 15 dana raspisat će se Javni poziv za prikupljanje prijava za sufinanciranje koji će se objaviti u dnevnom tisku, na službenoj internetskoj stranici Grada (www.pula.hr) i na oglasnoj ploči Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, te se pozivaju građani da se odazovu Pozivu i iskoriste mogućnost sufinanciranja.

Grad Pula je i do sada kroz razne programe i mjere poticao energetsku učinkovitost i očuvanje okoliša. Tako je, primjerice, kroz projekt „Movesmart“ 2013. godine započeo s poticanjem eko vožnje putem električnih bicikli i to uspostavom sustava „Bičikleta“ koji je i dan danas, u proširenom obliku, novim biciklima i stanicama prisutan na najfrekventnijim gradskim lokacijama. Uspostavom sustava „Bičikleta“ prepoznato je iznimno zanimanje građana i turista za ovakav oblik prijevoza te je Grad odlučio nastaviti s promocijom. U kontekstu navedenog, a s ciljem povezivanja središta grada s prirodnim ljepotama šireg pulskog područja, poput šuma i mora, te stvaranja nove, moderne turističke ponude, realiziran je i projekt biciklističke "Pametne rute 308" na trasi već postojeće bike rute 308 – kroz Pulu, obogativši je „pametnim“ sadržajima. Postavljene su pametne klupe na Valkanama, Valsalinama i na placi u Štinjanu, dok su na Zlatnim stijenama, Stoji i Lungo mare (Školsko) postavljene pametne nadstrešnice na kojima su postavljeni priključci za punjenje elektronskih uređaja i električnih bicikla. Zlatne stijene i „Školsko“ obogaćene su i s parkirnim mjestima za javni sustav "Bičikleta".

„Promicati održiv rast i napredak uz smanjenu potrošnju energije, očuvanje prirode, putem brojnih projekata, mjera i programa doprinosi stvaranju okruženja u kojemu se podiže svjesnost građana o koristi i važnosti energetske učinkovitosti. Isto tako uspostava novih sustava mobilnosti, modernizacija javnog prijevoza dio su aktivnosti koje, između ostalih,  imaju pozitivan „zeleni“ predznak“, izjavio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Smanjenju emisije štetnih plinova u prometu, uvelike doprinosi i nabavka novih ekoloških autobusa javnog gradskog prijevoza te izgradnja punionice na stlačeni prirodni plin.

No osim brojnih mjera za smanjenje potrošnje energije kojih je Grad nositelj i uspješno provodi već niz godina, Grad je, nadalje, u brojnim aktivnostima partner i pruža potporu programima, akcijama i manifestacijama koje u raznim segmentima doprinose  očuvanju okoliša. 

Uz prethodno navedene aktivnosti, tu su i aktivnosti obrazovanja građana kako sa učinkovitim korištenjem energije mogu povećati udobnost svoga doma i smanjiti troškove. Djecu školskog i predškolskog uzrasta se, kroz promotivne materijale, na zanimljiv i zabavan način potiče na razmišljanje i  razvoj  svijesti o energetskim pitanjima. Kroz objave, prezentacije, promocije i sl. javnost je upoznata s projektom „Dolcevita“ u sklopu kojeg se, kao i prijašnjih godina, provode  mjere energetske sanacije i obnove građevina u gradu Puli. 
Provode se i aktivnosti na sustavnom gospodarenju energijom u zgradama javne namjene. Slijedom rečenog, a s ciljem uštede na energentima, može se istaknuti i recentni primjer prijave zgrade javnog sektora – Dječjeg kreativnog centra na sufinanciranje energetske obnove putem projekta Energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Radove energetske obnove sufinancirat će Grad Pula i Europski fond za regionalni razvoj a predviđena energetska ušteda je 67%. Posebno je ova investicija značajna iz razloga što kroz Dječji kreativni centar dnevno prođe 500-tinjak djece a nositelji  programskih aktivnosti jesu: Studio Zaro, Društvo „Naša djeca“, Gradska knjižnica i čitaonice Pula te umjetnička organizacija Teatar Naranča. Radovi koji će započeti početkom rujna ove godine planiraju se okončati do jeseni 2020. godine.

Nadalje, zahvaljujući sudjelovanju u projektu Life Sec Adapt, Grad će, po donošenju Nacionalne Strategije prilagodbe klimatskim promjenama ili po provedenom postupku Strateške procjene utjecaja na okoliš na nacionalnoj razini donijeti lokalnu Strategiju i Akcijski plan s propisanim  mjerama  ublažavanja klimatskih promjena.

Responsabili