Novità

Date15.05.2018.

Europska komisija pokrenula kampanju #EUandME

Europska komisija pokrenula je novu kampanju #EUandME usmjerenu mladima od 17 do 35 godina, kako bi ih informirala o vrijednostima i pogodnostima EU-a i pravima koje uživaju kao njegovi građani, te ih upoznala s načinima na koje im EU može pomoći u ostvarenju njihovih strasti i ambicija. Građanima je premijerno predstavljeno pet kratkih filmova europskih redatelja. Cilj je ovih filmova potaknuti dijalog s mladim Europljanima o utjecaju koji EU ima na njihove svakodnevne živote.

Kampanja koja će trajati 18 mjeseci u svim državama članicama EU-a, bi trebala privući pažnju na postignuća Europske unije koje donose dobrobiti za naš svakodnevni život. Mnogi građani EU-a nisu svjesni koliko zapravo prava i koristi imaju. Iako većina razumije što zapravo predstavlja EU, često im nedostaje znanje o konkretnim prednostima koje se nude u svakodnevnom životu. Cilj je ovih filmova potaknuti dijalog s mladim Europljanima o utjecaju koji EU ima na njihove svakodnevne živote. Hrvatska je prva od zemalja odabranih redatelja u kojima se ovi filmovi prikazuju na velikim javnim događanjima, a slijede projekcije i u drugim europskim metropolama - Varšavi, Berlinu, Nauplionu, Helsinkiju, Dublinu, Bruxellesu, Madridu i Rimu.

U sklopu kampanje #EUandME mladim građanima EU-a predstavit će se vrijednosti i pogodnosti EU-a u pet područja odnosno tema koje obuhvaćaju njihove interese:

  • mobilnost
  • digitalna tehnologija
  • vještine i poslovanje
  • održivost
  • prava.

U sklopu svake teme bit će im pružene informacije o konkretnim pogodnostima života u EU-u i pravima koja im pripadaju kao građanima EU-a.

Ovih pet tema odnosno područja od interesa za mlade, EU će predstaviti kroz:

  • pet kratkih filmova istaknutih europskih redatelja, među kojima je i hrvatski redatelj Dalibor Matanić
  • poticajne priče građana EU-a koji su iskoristili mogućnosti EU-a kako bi ostvarili svoje želje i ambicije
  • natječaj za mlade redatelje
  • druge aktivnosti kojima se EU želi približiti mladima.

No svjetla reflektora nisu uperena samo u renomirane redatelje. EU će tijekom kampanje koja traje do kraja 2019. pokrenuti natječaj za mlade redatelje i odabrati najbolje koji će dobiti novčana sredstva za snimanje vlastitih filmova o načinima na koje EU pridonosi životima svojih građana te im omogućuje da se bave onime što vole. U tome će imati podršku nagrađivanih europskih redatelja. Sve informacije o kampanji #EUandME dostupne su u središnjem informacijskom centru na poveznici: https://europa.eu/euandme/hr/

Na ovim su stranicama predstavljene brojne mogućnosti koje EU nudi svojim građanima, poput primjerice prava na hitnu zdravstvenu zaštitu u bilo kojoj državi članici, korištenje telefonskih usluga pod jednakim uvjetima bilo gdje u EU-u bez plaćanja naknade za roaming, pomoć veleposlanstva bilo koje države EU-a diljem svijeta ili podršku pri sudjelovanju u programima kao što je Erasmus+. Pratite nas i dalje kako biste na vrijeme doznali sve informacije.

Kampanja #EUandME u Hrvatskoj

Projekcijom kratkih filmova Predstavništvo Europske komisije se danas na Dan Europe pridružilo u pokretanju nove kampanje pod nazivom #EUandME (link is external), usmjerenu mladima od 17 do 35 godina.

„Kroz pet kratkih filmova renomiranih europskih redatelja koji su ispričali lijepe, tople i poticajne priče, želimo naše mlade podsjetiti na brojne prednosti života u Europskoj uniji. Prilike poput studiranja u inozemstvu, pokretanja posla uz potporu EU fondova, ili uključenja u borbu protiv klimatskih promjena samo su neka od područja u kojima mladi mogu ostvariti svoje potencijale, ujedno i pridonijeti Europskoj uniji, zajednici koja je temeljena na solidarnosti i toleranciji", istaknuo je voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević predstavljajući Kampanju #EUandME.

Na Dan Europe na Europskom trgu pred više od 500 posjetitelja premijerno su prikazani kratki filmovi renomiranih europskih redatelja snimljeni za kampanju Europske komisije #EUandME, a među pet odabranih našao se i hrvatski redatelj Dalibor Matanić s filmom Debut. Film je emotivna je priča o mladom hrvatskom poljoprivredniku koji želi biti nogometna zvijezda i istovremeno doživljava unutrašnje sukobe vezane uz svoju seksualnu orijentaciju.

"Razveselio me poziv da se uključim u kampanju zajedno s drugim cijenjenim kolegama, a posebno što je to bila dobra prilika da se na pojam europskog gleda iz kuta naših krajeva. Za svoj film odabrao sam temu prava jer mislim da je izuzetno važno graditi tolerantno društvo i više razgovarati o važnosti uvažavanja sloboda i prava svakog pojedinca. Htio bih da ovaj film potakne na prihvaćanje različitosti koje nas čine jedinstvenima, a kao zajednicu bogatijima. Mislim da svatko treba imati slobodu da živi kako želi i bude ono što jest, ako time ne ugrožava prava i slobode drugih. Kao građanima EU-a ta su nam prava zajamčena i nitko nam ih ne može oduzeti“, naglasio je hrvatski redatelj Dalibor Matanić.

Gledatelji su također uživali u besplatnoj projekciji najnovijeg hit filma Nevija Marasovića Comic Sans kojem se u gledalištu pridružio i glavni glumac Janko Popović Volarić.

U glazbenom dijelu programa građane su zabavljali Damir Kedžo i Zsa Zsa te radija Enter Zagreb.

Filmovi

Debut hrvatskog redatelja Dalibora Matanića je emotivna priča o mladom hrvatskom poljoprivredniku koji želi biti nogometna zvijezda i istovremeno doživljava unutrašnje sukobe vezane uz svoju seksualnu orijentaciju.

Usamljenik poljskog redatelja Tomasza Koneckog je topla i zabavna priča o Poljaku Janu koji živi u kolibi duboko u planinama. Nakon što na internetu naruči krplje, Jan se zaljubljuje u dostavljačicu. Suočava se s raznim izazovima da bi je ponovno vidio i priznao joj što osjeća.

Život u hostelu njemačkog redatelja Matthiasa Hoenea je snažna priča o baki koja čezne da vidi europske znamenitosti. Budući da nema dovoljno novca, njezina unučad smišlja plan da bi zaradila dovoljno novca i ostvarila bakin san.

Party Animal grčkog redatelja Yorgosa Zoisa priča je o Alexu, energičnom 25-godišnjaku zaljubljenom u ples, koji je zarobljen na dosadnom poslu. Neočekivana iskra inspiracije pomaže mu shvatiti da njegov hobi i njegova karijera nisu međusobno isključivi.

Oona finske redateljice Zaide Bergroth obrađuje okolišnu politiku EU-a kroz priču o djevojčici kojoj nakon što se izgubi u prijetećoj šumi neočekivani prijatelj pomaže da pronađe put natrag.

Više info: OVDJE

Responsabili