News

Date12.06.2020.

Zeleni oporavak: Komisija pokreće javno savjetovanje o valu obnove za energetski učinkovite zgrade

Komisija je danas otvorila javno savjetovanje o mjerama za poticanje renovacije zgrada diljem EU-a. U zgradama se troši 40 % energije i stvara 36 % emisija stakleničkih plinova u EU-u. Stoga bi energetski učinkovitiji sektor zgrada bio dobar za planet i uvelike bi pridonio provedbi europskoga zelenog plana.

Val obnove jedan je od prioriteta iz Komisijina novog paketa za oporavak jer ima velik potencijal za otvaranje radnih mjesta i ulaganja. U okviru savjetovanja Komisija želi prikupiti povratne informacije o tome kako povećati stopu i kvalitetu obnove zgrada s pomoću regulatornih, političkih i financijskih instrumenata. Savjetovanje će biti otvoreno do 9. srpnja, a primljene informacije izravno će se uključiti u prijedloge koji će Komisija predstaviti nakon ljeta.

Povjerenica za energetiku Kadri Simson izjavila je: Svakoj obitelji u Europi važno je da ima ugodan dom i da može plaćati račune za energiju, a mi im to želimo omogućiti. Osim toga, želimo obnoviti škole, bolnice i druge javne zgrade te poslovne prostore kako bi bili energetski učinkoviti i ekonomični. Val obnove otvorit će lokalna radna mjesta i donijet će ekonomsku korist za cijelu Europu.

Komisija je danas objavila plan za tu inicijativu, a ujesen se planiraju akcijski plan i Komunikacija. Više informacija dostupno je u ovoj vijesti pretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici, a savjetovanju možete izravno pristupiti ovdje.

Partners