News

Date18.10.2014.

Više od 43,000 ljudi podržalo pulske "Divove" za najbolju svjetlosnu instalaciju

Spektakularni pulski projekt "Svjetleći Divovi", dizajnera Deana Skire našao se početkom ovog mjeseca, u prestižnom društvu europskih i svjetskih metropola poput Londona, Lyona, Ankare, Seula i Copenhagena. „Svjetleći divovi“ nominirani su za najbolju svjetsku svjetlosnu instalaciju u 2014. godini u sklopu natječaja "city.people.light". U ovom kratkom vremenskom periodu „Divovi“ su uspjeli skupiti više od 43 tisuće glasova i postati jednim od glavnih favorita za osvajanje nagrade.

Ova svjetlosna skulptura i umjetnička instalacija na osam Uljanikovih brodogradilišnih dizalica prvi je puta, uz prihvaćanje i pomoć turističke zajednice grada Pule, te sponzora i radnika brodogradilišta „Uljanik", zasjala još prije početka ljetne sezone u sklopu popularnog Festivala Visualia koji je u Pulu doveo više od dvije tisuće turista. Osvjetljene dizalice postale su prepoznatljivi simbol i nova turistička atrakcija Pule, o kojemu su već pisali i mnogi svjetski mediji. Projekt je nastao i uz pomoć Arenaturista koji je, osim Ministarstva turizma, Kamgrada i Unilinea, najveći donator projekta. 

Projekt "city.people.light" nagrade zajednički je projekt tvrtke Philips i udruge LUCI (Lighting Urban Community International) međunarodne mreže koja okuplja gradove i profesionalce koji koriste svjetlo kao glavni alat za urbani, društveni i gospodarski razvoj, vodeći pritom računa o održivosti i zaštiti okoliša.

Prošlogodišnjim pobjednikom proglašen je gradić Rietberg u Njemačkoj tijesnim glasanjem u završnici nominacija. Rietberg je nagradu osvojio ostavivši iza sebe gradove Seul i Ženevu, dok je kineski Zhengzhou dobio nagradu posebnog spominjanja za svoj projekt osvjetljavanja 280 metara visokog tornja Millennium Royal Plaza. 

Svoj glas do kraja ovog mjeseca možete našim "Divovima" dati ovdje.

Fotografije


Partners