News

Date24.09.2019.

U Veneciji održana završna konferencija projekta KeyQ+

U utorak, 24. rujna 2019. godine u Veneciji je održana završna konferencija EU projekta KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, koji je financiran iz Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, a koji ima za cilj obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja novim turističkim proizvodom temeljenog na zajedničkoj kulturnoj, te posebice kulinarskoj baštini. Grad Pula partner je na projektu uz Tržnicu d.o.o. Pula, a Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. vodeći je partner te na istom surađuju s 9 hrvatsko-talijanskim partnera.

Predstavnici Grada Pule predvođeni zamjenicom gradonačelnika Elenom Puh Belci sudjelovali su na završnoj konferenciji koja je bila prilika da svi partneri i dionici predstave rezultate 21 mjesečnog rada, te se dodatno povežu i osiguraju održivost projektnih rezultata dobivenih nakon uspješne provedbe svih projektnih aktivnosti i suradnje s partnerima iz Hrvatske i Italije. U svom predstavljanju pozitivnih iskustva Grada Pule u projektu, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, u ime gradonačelnika Grada Pule Borisa Miletića i svoje osobno, srdačno je pozdravila sudionike konferencije te zahvalila svim partnerima na dobroj suradnji u ovom hvalevrijednom projektu. Naime, kao dio projektnih aktivnosti na pulskoj tržnici, otvorena je profesionalna edukacijska kuhinja gdje će se održavati inovativne radionice i razni kulinarski događaji namijenjeni građanstvu i turistima, ali i edukativne aktivnosti o povijesti Pule, te će se kroz razne aktivnosti nastojati očuvati i promovirati autohtoni istarski proizvodi i istarska jela koja su prepoznata i cijenjena u cijelom svijetu.

Zamjenica gradonačelnika, Elena Puh Belci također je istaknula: „Pulska tržnica idealno je mjesto za prezentaciju istarske kulture stola i življenja, a projekt KeyQ+ ujedno utječe i na dodatno obogaćivanje turističko-gastronomske ponude grada Pule i Istarske županije. Pulska gradska tržnica je tradicionalno mjesto okupljanja brojnih naših sugrađana i vjerujem da će ovim novim, inovativnim sadržajem još dodatno privući posjetioce, kako naše sugrađane tako i strane goste kojima imamo itekako što vrijednoga pokazati.“ zaključila je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

Sudionicima konferencije obratio se i direktor pulske tržnice Renato Perc, koji je izdvojio da nakon svečanog otvorenja na Dan Europe, edukacijska kuhinja KEYQ+ GASTRO PUNKT, postaje referentna točka za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Također je istaknuo da se na pulskoj tržnici u sklopu projekta KeyQ+ u svibnju održao i odlično posjećen dvodnevni Festival okusa i mirisa, gdje su predstavljeni drugačiji meniji inovativne kuhinje koja se temelji na autohtonim proizvodima, a posjetitelji su imali priliku kušati nova jela proizašla iz reinterpretacije povijesnih recepata.

Ispred nositelja projekta AZRRI - Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. sudionicima konferencije obratila se i Jasenka Kapuralin voditeljica projekta te predstavila dosadašnje aktivnosti projekta KeyQ+ te izdvojila: „Počevši od prve faze i projekta KeyQ pa do danas i skorog finaliziranja projekta KeyQ+, realizirano je puno ideja, materijala koji valoriziraju ne samo lokalnu gastronomiju uključenih partnera, već omogućuju da se konkretno proizvođači pomognu te potaknu za ostanak na seoskim domaćinstvima, ostaju uz poljoprivredu i stočarstvo, jer se kroz neke nove forme i putove do tržišta, njihov rad više cijeni i valorizira,“ istaknula je Kapuralin.

Organizaciju događanja vezanu uz završnu konferenciju zajedno s partnerima u projektu koordinirala je strukovna škola „Scuola Centrale Formazione“ – Mestre (VE), a osim partnera u projektu i ostalih uvaženih sudionika u završnoj konferenciji sudjelovala je delegacija Upravljačkog tijela programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska (Regija Veneto) predvođena voditeljicom Silvijom Majer, delegacija Istarske županije predvođena Eziom Pinzanom koji je uz direktora Agencije za ruralni razvoj Istre Igora Merlića, pozdravnim govorom otvorio završnu konferenciju projekta KeyQ+.

Fotografije


Partners