News

Date25.01.2018.

U sklopu službenog posjeta ministrice kulture Istarskoj županiji pulski gradonačelnik Boris Miletić primio ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek u Puli, a istarski župan Valter Flego u Pazinu

Pulski gradonačelnik Boris Miletić primio je u Puli ministricu kulture Republike Hrvatske Ninu Obuljen Koržinek u sklopu njezinog službenog posjeta Istarskoj županiji. Na radnom sastanku na kojem su sudjelovali i predstavnici kulturnih ustanova koje djeluju u Puli, pulski je gradonačelnik ministrici zaželio dobrodošlicu i zahvalio na potpori brojnim projektima u kulturi koje Grad provodi.

 „Pula je prepoznata kao grad u kojemu se tijekom cijele održavaju brojne kvalitetne manifestacije i aktivnosti i zahvalan sam Ministarstvu kulture na partnerskom odnosu.   Radujem se velikim projektima u kulturi koje nas u našem gradu očekuju, ne samo kroz programe nego i kroz značajne investicije, a vjerujem da će se naša izvrsna suradnja nastaviti i ubuduće“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek  kazala je kako Ministarstvo pomno prati sve hvalevrijedne pulske inicijative, kako institucionalne tako i one vaninstitucionalne u području kulture i umjetnosti. „Ono što će nas u naredne tri godine dodatno povezati u suradnji s Gradom Pulom je velika investicija u Arheološki muzej Istre gdje će Ministarstvo osigurati sredstva, a Grad Pula kroz ITU mehanizam za urbano područje Pula pomoći u obnovi Malog rimskog kazališta. Očekujemo da ćemo na prostoru muzeja imati jedan senzacionalan muzej koji uključuje vrijedno arheološko nalazište i veselimo se toj suradnji“, kazala je ministrica.

Kroz mehanizam teritorijalnog ulaganja od ukupnog iznosa od 229 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, za projekte vezane uz kulturnu baštinu alocirano je nešto manje od 22,5 milijuna kuna.

Na radnom sastanku uz gradonačelnika i ministricu sudjelovali su i pročelnici upravnih odjela za kulturu Grada Pule i Istarske županije, Jasmina Nina Kamber i Vladimir Torbica te ravnatelji kulturnih institucija – Arheološkog muzeja Istre, Pomorskog i povijesnog muzeja Istre, Muzeja suvremene umjetnosti Iste te Pula Film Festivala i Istarskog narodnog kazališta, Gradskog kazališta Pula koji su ministricu upoznali s brojnim aktivnostima i aktualnim projektima koje provode.

Ministrica kulture Republike Hrvatske sa suradnicima u sklopu posjeta Istarskoj županiji održala je radni sastanak u Pazinu, kojem su prisustvovali istarski župan Valter Flego, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, načelnik Cerovlja Emil Daus, te županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, kao i predstavnici kulturnih institucija s područja Pazina.

Zahvalivši ministrici na posjeti, župan Flego je izrazio zadovoljstvo dobivenim sredstvima od strane Ministarstva kulture za projekte i programe, a koji za 2018. godinu iznose 27 milijuna kuna.

„Istarska županija izdvaja 6% proračunskih sredstava za kulturu jer kulturu doživljavamo kao sastavni dio života u Istri. Međutim, puno je još projekata koje želimo realizirati, posebice iz EU fondova za što smo se i do sada pokazali veoma uspješnima“, kazao je istarski župan navevši kao primjer kandidaturu Kuće fresaka u Draguću na listu zaštićene nematerijalne baštine UNESCA.

Ministrica Obuljen Koržinek najavila je obilazak svih županija u narednih šest mjeseci kako bi se vidjelo do sada učinjeno te moglo planirati buduće aktivnosti Ministarstva kulture. Također, ministrica je rekla kako je namjera Ministarstva ubuduće financirati 10-20 velikih projekata na razini države, a ne više sredstva raspršivati na stotinu malih.

Govoreći pak o izdvajanjima za kulturu, Istru je navela kao primjer županije koja je na samome vrhu po tom pitanju.

„Istra je afirmirala kulturu kao veliki razvojni potencijal te može biti dobrim primjerom kako se uložena sredstva vraćaju bilo da govorimo o produljenju turističke sezone ili povećanju interesa građanstva“, istaknula je ministrica.

Na sastanku je bilo posebno govora o uređenju Državnog arhiva u Pazinu, te o mogućim modelima sufinanciranja, koji su u fazi pripreme. 

Nakon sastanka u sjedištu, održanom u sjedištu Istarske županije, u Pazinu, ministrica je obišla Državni arhiv i Etnografski muzej Istre.

Fotografije


Partners