News

Date24.10.2018.

U Litvi održan drugi partnerski sastanak u sklopu projekta 3D FOR VET

U sklopu provedbe projekta 3D FOR VET (Strategic partnership for development of 3D competences), od 15. – 16. listopada 2018. godine u Litvi, održan je drugi transnacionalni partnerski sastanak. Predstavnici UO za međunarodnu suradnju i EU poslove u ulozi vodećeg partnera, zajedno s predstavnicima iz Tehničke škole Pula i Ustanove METRIS, prisustvovali su sastanku. Na sastanku se raspravljalo o dosadašnjem tijeku, provedenim te nadolazećim aktivnostima a dio sastanka bio je posvećen administrativnim i financijskim pitanjima vezanim za projekt. Projektni partneri imali su prilike posjetiti Centar strukovnog obrazovanja i osposobljavanja – Panevezio profesinio rengimo centras, koji je ujedano i partner projekta.

Projekt je započeo s provedbom na jesen 2017. godine, a projektni partneri dosada sudjelovali u provedbi nekoliko projektnih aktivnosti. U studenom 2017. godine dvoje profesore iz Tehničke škole Pula, zajedno s još 6 litvanskih i poljskih kolega sudjelovalo je na Treningu profesora održanog u Villachu (Austrija). Tijekom četverodnevnog treninga profesori su imali prilike usavršiti svoje znanje i vještine o 3D tehnologijama kako bi isto mogli prenijeti svojim učenicima. Do kraja trajanja projekta, profesori će sudjelovati na još dva takva treninga. Sljedeći trening profesora održati će se u početkom prosinca 2018. godine u Austriji, dok će se posljednji održati u Ustanovi METRIS na jesen 2019.

U sklopu projekta planirane su mobilnosti učenika, koje će učenicima škola partnera omogućiti da usavrše znanja o 3D tehnologijama te povećaju svoju konkurentnost, temeljenim na praktičnom radu na radionicama i razmjeni prakse sa vršnjacima. Prva takva mobilnost održana je u travnju ove godine, na kojoj je sudjelovalo dvadeset učenika iz Tehničke škole Pula u pratnji dvoje profesora i predstavnice Istarske županije. Tijekom petodnevnog boravka u Litvi, učenici su imali prilike zajedno s litvanskim i poljskim kolegama pohađati trening 3D tehnologija, posjetiti tamošnje tvrtke koje u svom radu koriste 3D printere i skenere, te međusobno razmijeniti novostečena iskustva. Sljedeće će godine učenici iz Litve i Poljske posjetiti Pulu te kroz trening u Tehničkoj školi i Centru za istraživanje materijala Metris savladati korištenje 3D tehnologija u svakodnevnom radu.

Tehnička škola Pula, i ostale škole partneri opremljeni su s novim 3D printerom i skenerom, koji će koristiti profesorima i učenicima za usavršavanje znanje i daljnji rad na 3D tehnologijama.

Vodeći partner projekta je Istarska županija, a partneri su Fachhochschule Karnten, Vojvodstvo Malopolska, Tehnička škola Pula, METRIS- Centar za istraživanje materijala, Viesoji istaiga Panevezio profesinio rengimo centras, Zespol Szkol nr 2 im. Jana Pawla w Miechowie.

Opći cilj projekta je postaviti učenike iz strukovnih tehničkih škola u bolju poziciju na tržištu rada kroz korištenje 3D tehnologija u formalnom obrazovanju, primjenom njihovog znanja u praksi i suradnjom s vršnjacima iz drugih Zemalja EU.

Ukupna vrijednost projekta je 250.000,00 EUR financiranih kroz ERASMUS+ program.

Više info: OVDJE

Partners