News

Date25.05.2017.

U Brtonigli i Grožnjanu održana prezentacija europskog projekta FIESTA - Families Intelligent Energy Saving Targeted Action

Proteklog tjedna u Grožnjanu i Brtonigli održana je prezentacija projekta FIESTA - Families Intelligent Energy Saving Targeted Action.

Na održanim prezentacijama predstavljeni su pristup, operativna rješenja i rezultati koji su dobiveni realizacijom aktivnosti projekta FIESTA, kao i koncept energetske uštede stanovništva, s posebnim osvrtom na obitelji s djecom i stanovnike s posebnim potrebama.

Prezentaciju su vodile Kristina Fedel Timovski, Voditeljica odsjeka za informiranje, međunarodnu suradnju i europske politike Grada Pula i Minja Savović, Viši stručni suradnik za energetsku učinkovitost Grada Pula.

Grad Pula-Pola sudjeluje u EU projektu FIESTA zajedno s 18 partnera u pet europskih zemalja, a projekt je od strane Europske komisije uvršten među četiri najbolja europska projekta o energetskoj učinkovitosti za potrošače.

Kako su općine Brtonigla i Grožnjan aktivne u promociji energetske učinkovitosti i budući da sudjeluju u državnim programima kojima se potiče povećavanje energetske učinkovitosti građanstva i zaštita okoliša, iste su se općine uključile u prezentaciju projekta FIESTA na njihovom području, kako bi se dodatno unaprijedila suradnja s građanima na tu temu.

Projekt FIESTA se sastoji od različitih aktivnosti i savjetovanja o energetskom izboru kućanstava, odnosno uvođenju uštede energenata u njihov svakodnevni život i navike. Upravo su kućanstva među najvećim potrošačima energije u Europi. Ona troše 29 posto od ukupne potrošene energije, uz izuzetak energije iskorištene za prijevoz.

Obitelji s djecom okosnica su projekta FIESTA, čiji je cilj smanjiti njihovu potrošnju energije i uz to vezane emisije plinova, potičući poboljšanja u svakodnevnim navikama obitelji kako bi postali energetski učinkovitiji, posebice u korištenju sustava grijanja i hlađenja kod kuće. Kako bi pomogli obiteljima da unaprijede korištenje energije i ostvare stvarne energetske uštede u kućanstvima Grad Pula-Pola je u svibnju 2015. godine uspostavio FIESTA Help Desk (EHD) na adresi Giardini 2, koji je otvoren za korisnike utorkom i četvrtkom od 12:30 do 15:30 sati.

Veliki broj lokalnih dionika (kao što su predstavnici škola, upravitelja zgrada, udruga potrošača, ekoloških udruga, energetskih agencija, distributera i instalatera uređaja/sustava za grijanje i hlađenje) aktivno su uključen u projektne aktivnosti, kako bi se postigla što veća vidljivost projekta i osigurali temelji za eksploataciju projektnih rezultata za vrijeme, ali i po završetku projekta.

Sufinanciran u okviru programa Inteligentna energija za Europu, projekt FIESTA započeo je u listopadu 2014. godine, a trajat će 36 mjeseci (do rujna 2017.).

U okviru projekta bit će provedeno 2.100 energetskih savjetovanja u 14 različitih gradova, uz procijenjenu uštedu energije od  328 toe/god, kao i značajno smanjenje štetnih plinova od 1.130 tCO2.

Partners