News

Date14.05.2016.

Treća sjednica sjednica Partnerskog vijeća urbanog područja Pula

U prostorijama pulske Komunalne palače ovog je tjedna održana treća po redu sjednica Partnerskog vijeća urbanog područja Pula, a vezano za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja. Predsjednica partnerskog vijeća Elena Puh Belci na početku je zahvalila svim sudionicima i partnerima na dosadašnjem angažmanu te je upoznala sudionike sjednice s odrađenim sektorskih dijalozima s nadležnim ministarstvima.“Razgovori su bili učinkoviti, konstruktivni na kojima se govorilo o specifičnim ciljevima i koji su nam dali dodatne inpute na koji način razvijati projekte. Imamo još mnogo posla, ali u kratko vrijeme napravili smo zaista puno. Izradili smo dva nacrta, analizu potreba i potencijala, ciljeve, prioritete i mjere.“ - kazala je Puh Belci, nakon čega je prezentirana draft verzija Strategije razvoja urbanog područja Pule 2016. – 2020.

Za razvoj urbanog područja Pula do 2020. godine utvrđena su 3 strateška cilja, 8 razvojnih prioriteta i 19 mjera. Ciljevi, prioriteti i mjere podupiru ostvarenje razvojne vizije. Nakon prezentacije članovi Partnerskog vijeća aktivno su se uključili u konstruktivnu raspravu.

O svim relevantnim informacijama i dokumentima koji se odnose na ITU mehanizam svi zainteresirani mogu pronaći u posebnoj sekciji na službenoj web stranici Grada Pule www.pula.hr.

ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućava pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti. Urbana područja se inače ustrojavaju radi učinkovitijeg planiranja, usklađivanja i provedbe politike regionalnog razvoja, posebno njezine urbane dimenzije. Riječ je o novom mehanizmu Europske unije za razdoblje 2014.-2020. godine koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Potencijal i mogućnosti korištenja mehanizma uvidjeli su Grad Vodnjan te Općine Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban koji su se okupili oko Grada Pule te tako zajedno čine jednu urbanu sredinu. Za provedbu aktivnosti namijenjenih održivom razvoju za urbano područje Pula namijenjeno je 30,6 milijuna eura.

Fotografije


Partners