News

Date05.05.2019.

Svečano obilježen Dan Grada Pule

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pule održana je danas u Istarskom narodnom kazalištu povodom 5. svibnja, Dana grada Pule i Dana oslobođenja u prisustvu gradonačelnika Borisa Miletića, župana Valtera Flega, predsjednika Gradskog vijeća Tiziana Sošića te brojnih predstavnika Grada, Županije, članova raznih udruga te gostiju.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić pozdravio je sve okupljene te im je prigodno čestitao Dan Grada Pule i Dan oslobođenja. “Pula je danas moderan, europski orijentiran grad suživota, tolerancije, mira i međusobnog uvažavanja. Grad koji se ubrzano razvija i koji s pravom nosi titulu jednog od najboljih gradova za život i rad u Hrvatskoj, ali i šire. Pula je u elitnom društvu 100 najodrživijih destinacija na svijetu, grad smo koji za razliku od državne razine, svake godine bilježi povećanje broja učenika u osnovnim školama, grad u kojem je svakom mališanu zagarantirano mjesto u vrtiću bez liste čekanja za razliku od mnogih drugih gradova, grad koji je otvoren za nove investicije, siguran grad u kojemu je svatko dobronamjeran dobrodošao. “ – kazao je gradonačelnik Miletić.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić također se obratio uzvanicima. "Dan Grada prilika je da na trenutak zastanemo, da razmislimo o tome što mi predstavljamo kao zajednica stanovnika ovoga Grada, koje su naše čežnje, kojim pravcem želimo usmjeriti kormilo ovog našeg zajedničkog broda. Složnom borbom hrvatskih i talijanskih antifašista oslobođena je Pula i stvorene su pretpostavke za novi život, za novi početak. Nakon rata Pula je u materijalnom smislu bila na koljenima, ali postojala je jaka duhovna snaga i vjera da se svojim radom u zajednici sa ostalim sugrađanima gradi nova Pula. Pred nama su ozbiljni izazovi, koji će definirati buduću sliku našega Grada. Pred svima nama povijest je ponovno postavila izuzetno visoke prepreke, kojima testira kakvoću našeg karaktera. Međutim, nakon gostovanja pulskih Gimnazijalaca u Gradskoj vijećnici i čitanjem nadahnutih i mudrih stavova naše mlade sugrađanke Erin Rupčić, koja se hrabro bori protiv maligne bolesti, apsolutno vjerujem u svijetlu budućnost naše Pule". - kazao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Sošić.

Okupljene je pozdravio je i župan Istarske županije Valter Flego koji je građanima čestitao ovaj važan dan za cijelu Pulu.

U sklopu svečanosti publici je prikazan kratki film o najvažnijim projektima koji su realizirani u protekloj godini.

Nagradu Grada Pule osvojio je akademski slikar i profesor Fulvio Juričić za izniman doprinos likovnom stvaralaštvu kojim je obogatio kulturu grada Pule, odgajajući brojne generacije mladih kreativaca uvodeći ih u svijet umjetnosti, čime je dao značajan doprinos razvitku i ugledu grada Pule. Grb Grada Pule osvojio je arhitekt i poduzetnik Bruno Juričić za izniman uspjeh autorskog projekta za izgradnju impresivnog hotela u sklopu hotelskog kompleksa u Kini, na međunarodnom natječaju 2018. godine, čime postaje protagonist hrvatske arhitektonske scene u svijetu.

Počasni građani Pule postali su posthumno glazbenik Oliver Dragojević u znak zahvalnosti i poštovanja za njegov lik i djelo, nesebičnost i sve doprinose kojima je velikim srcem zadužio grad Pulu i njegove građane sa brojnim dobrotvornim i humanitarnim koncertima i profesorica Irena Zavrl za cjelokupno nastavno i znanstveno djelovanje neraskidivo vezano uz međunarodnu sveučilišnu suradnju kojom promovira Pulu, njenu tradiciju, kulturu spojenu s mladošću, obrazovanjem i znanjem, čime je dala značajan doprinos razvoju i prepoznatljivosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Uz ove dodjeljena je i nagrada Povelja Grada Pule Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije za iznimne rezultate i osobite uspjehe u radu čime daje značajan doprinos kvaliteti zdravstvene skrbi u gradu Puli.

Za osobite doprinose i postignuća značajna za razvitak i ugled Grada Pule, posebnim Priznanjem Gradonačelnika, povodom obilježavanja Dana grada Pule 2019. Godine, nagrade su dobili: Nada Puškar za uspješan rad i razvoj Zaštitne radionice Tekop Nova Pula te doprinos kvaliteti života i rada osoba s invaliditetom, Udruga privtanih vrtića Istarske županije za uspješan rad u ostvarenju ideje partnerstva djece i vrtića sa lokalnom zajednicom i značajan doprinos razvoju predškolskog odgoja i obrazovanja djece, Foto Boris za uspješan višegodišnji rad, promicanje fotografske djelatnosti i izniman doprinos razvoju zanatstva i malog poduzetništva Grada Pule, Zelg Galešić za iznimna međunarodna dostignuća i najviša priznanja u povijesti Hrvatske koja su mu tijekom bogate sportske karijere dodijeljena u Taekwondo sportu i Marko Račan za svoj nesebičan doprinos i volonterski angažman u očuvanju zelenih oaza Pule.

Fotografije


Partners