News

Date08.01.2016.

Studenti FET „Dr. Mijo Mirković“ Pula posjetili EDIC Pula-Pola u sklopu kolegija Programi i fondovi Europske unije

Dana 7. siječnja 2016. godine studenti sa Sveučilišta Jurja Dobrile – Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" posjetili su Europe Direct Informacijski centar Pula-Pola. Posjet je organiziran u sklopu terenske nastave u okviru Jean Monnet kolegija „Programi i fondovi Europske unije“, pod vodstvom nositeljice kolegija prof.dr.sc. Ines Kersan-Škabić .

Program Jean Monnet pokrenut je 1989. godine radi promicanja izvrsnosti u poučavanju i istraživanju o Europskim integracijama na sveučilištima. Nazvan je po francuskom državniku Jeanu Monnetu, jednom od idejnih začetnika Europske unije. Jean Monnet moduli su nastavni moduli na temu europskih integracija kao dio službenog kurikuluma na visokim učilištima. Mogu se provoditi kao uvodni (općeniti) kolegiji o Europskoj uniji, specijalizirani kolegiji o Europskoj uniji ili ljetne škole.

 

Suradnica u projektu Europe Direct Informacijski centar Pula-Pola (EDIC Pula-Pola), upoznala je studente s aktivnostima EDIC Pula-Pola te mogućnostima koje pruža takav informacijski centar u cilju informiranja građana po pitanjima Europske unije te prednosti članstva. Nakon uvodnog predavanja vezanog za sami projekt EDIC Pula-Pola, studenti su upoznati i sa radom na implementaciji projekata unutar javnih uprava financiranih iz EU te mogućnosti koje se otvaraju za zapošljavanje osoba na određeno vrijeme u radu na navedenim projektima.

 

U sklopu posjeta studenti su upoznati i sa ostalim projektima Grada Pula-Pola i to projektom „Movesmart“ (http://www.pula.hr/medunarodna-suradnja/o-odsjeku/bicikleta-movesmart/)

 putem kojeg je u svakodnevno prometovanje gradom službeno uvedeni električni bicikli, čime je Pula dobila prvi javni servis za prijevoz biciklima, te projektom „FIESTA“ (http://www.pula.hr/medunarodna-suradnja/o-odsjeku/projekti-grada-pule/repozitorij-novosti/projekti-prikaz-single/article/fiesta-family-intelligent-energy-saving-targeted-action/) čiji je glavni cilj uključiti i educirati obitelji o štednji i načinu potrošnje  energije u kućanstvima putem FIESTA Help Desk-a otvorenog svakog utorka i četvrtka u vremenu od 13 do 16 sati, a koji se također nalazi u sjedištu EDIC Pula-Pola.

Studentima su ponuđene brojne EU publikacije te su pozvani i na individualne posjete centru u cilju dobivanja dodatnih informacija vezanih za brojne EU programe koji pružaju nove mogućnosti mladima u Europi.

 

Fotografije


Partners