News

Date14.09.2018.

Stanje Unije 2018.: trenutak za europski suverenitet

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održao je 12. rujna pred zastupnicima u Europskom parlamentu u Strasbourgu govor o stanju Unije za 2018., u kojem je iznio svoje prioritete za predstojeću godinu te viziju daljnje izgradnje „ujedinjenije, snažnije i demokratskije Unije“, što je bila tema njegova govora 2017.

U kontekstu sve veće nesigurnosti u svijetu, istaknuo je da Europa mora ojačati svoj suverenitet kako bi mogla utjecati na tijek globalnih događaja.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker danas je izjavio: „Zbog geopolitičke situacije u ovome je trenutku važno pitanje europskog suvereniteta. Vrijeme je da Europa uzme svoju sudbinu u svoje ruke. Vjera u moto ‘jedinstveni smo jači’ bit je članstva u Europskoj uniji. Dijeljenjem suvereniteta kad je to potrebno svaka država članica postaje snažnija."

Snimka i tekst govora predsjednika Junckera o stanju Unije dostupni su ovdje.

Govor predsjednika Junckera  u Europskom parlamentu pratilo je donošenje osamnaest konkretnih inicijativa Europske komisije o migracijama i granicama, sigurnosti, slobodnim i sigurnim izborima, partnerstvu Europske unije i Afrike te EU-u kao globalnom akteru, čime su riječi odmah provedene u djelo. Tim se prijedlozima želi pridonijeti postizanju pozitivnih rezultata na korist građana prije sastanka na vrhu u Sibiuu u svibnju 2019. i europskih izbora 2019.
Ostale informacije o govoru o stanju Unije 2018. i inicijativama Europske komisije nalaze se na poveznicama u nastavku.

Povezani linkovi: 

Više informacija

Pismo namjere

Brošura Stanje Unije 2018.

Sigurnost

Migracije i reforma granica

Afrika i inozemna ulaganja

Zajednička vanjska i siguronosna politika

Izmjene ljetnog računanja vremena

Gospodarstvo

Svi govori o stanju Unije predsjednika Junckera

Budućnost Europe

Dijalozi s građanima

Dijalozi s građanima u Republici Hrvatskoj

Savjetovanja o budućnosti Europe

Partners