News

Date28.03.2019.

Projekt: +RESILIENT – studijsko putovanje u Marseille

Predstavnice Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva sudjelovale su 12. i 13. ožujka 2019. na studijskom putovanju u Marseilleu u Francuskoj u sklopu projekta +RESILIENT, financiranog putem programa Interreg Mediteran. Projekt +Resilient koji okuplja 14 partnerskih organizacija iz 8 zemalja Mediterana radi stimuliranja socijalnih inovacija i društveno odgovornog poduzetništva na transnacionalnoj razini.

Prvi dan studijskog putovanja obilježen je posjetom „La Friche la Belle de Mai“, nekadašnjoj tvornici duhana, a današnjem poprištu urbane kulture, koja svojim prostornim kapacitetima građanima Marsellea pruža niz različitih sadržaja: integrativne radionice za roditelje i djecu, sportske aktivnosti, knjižaru radova neafirmiranih umjetnika na odsluženju zatvorske kazne, nekonvencionalno kazalište, galerije, kafić, restoran i drugi sadržaji. „La Friche la Belle de Mai“ svojim aktivnostima okuplja različite generacije građana, a osim poticanja integracije i suživota, ima za cilj maknuti djecu s ulice i usmjeriti im fokus na inovativne sadržaje još od malih nogu. Predstavljeni su i manji projekti, među kojima i jedinstvene inicijative, poput izrade namještaja i funkcionalnih predmeta od različitih vrsta otpada, uzgoja specifičnih biljnih sorti radi izrade zaštitnog materijala za pakiranje i oblaganje predmeta, pružanje podrške i edukativni programi namijenjeni raznim start-upovima, itd. 

Nedaleko od „La Friche-a“ smješten je i „The Levat Garten“, netipičan vrt u kojem žitelji  Marseillea unutar gradskog pojasa imaju prilike uživati u kultiviranju raznog bilja, voća i povrća. Ondje se također okupljaju različite dobne skupine,  a vrt ima i terapeutski učinak jer mu u tu svrhu pristupaju i bivši ovisnici. 

Drugi dan studijskog putovanja započet je posjetom „The Camp-u“, suvremenom inovacijskom centru, smještenom u širem ruralnom dijelu Marseillea, nastalom u suradnji lokalnih vlasti i privatnog sektora. Uz poduzetnički inkubator, Fab lab, „The Camp“ djeluje na razvoju novih tehnologija, poticanju međunarodne suradnje, umrežavanju, stimulaciji populacije mladih, a sve to u jedinstvenom suvremenom arhitektonskom okruženju u općem interesu zajednice(a).  Osim što djeluje na međunarodnoj razini, „The Camp“ okuplja razne društvene kategorije: nevladine organizacije, političare, umjetnike, djecu te širu populaciju građana.   

Više info: OVDJE

Fotografije


Partners