News

Date08.12.2016.

Projekt Grada Pule - FIESTA među četiri najbolja EU projekta o energetskoj učinkovitosti za potrošače

Europski projekt FIESTA (Family Intelligent Energy Saving Targeted Action) uvršten je od strane Europske komisije u četiri najbolja europska projekta o energetskoj učinkovitosti za potrošače. Grad Pula sudjeluje u projektu, zajedno s 18 partnera u pet europskih zemalja, kroz provođenje raznih aktivnosti  koje su usmjerene savjetovanju u svakodnevnom životu i navikama pri uštedi energenata u kućanstvima odnosno u njihovom energetskom izboru.

Sektor kućanstva jedan je od najvećih potrošača energije u Europi s potrošnjom od 29% od sveukupne potrošnje energije izuzev energije korištene za prijevoz. Projekt se FIESTA temelji na potrebi stvaranja referentnog okvira kako bi se omogućilo obiteljima da dnevnu potrošnju svedu na idealni mogući minimum primjenjujući savjete iz projekta Fiesta odnosno stvaranjem novih osobnih navika i stavova. FIESTA  je tako prije svega namijenjena edukaciji o štednji i uključivanju obitelji u načinu potrošnje energije za grijanje i hlađenje u kućanstvima te edukacija o energetskoj učinkovitosti. U skladu Europske strategije 2020., Europska Komisija podupire razvoj i promjene u cilju povećanja energetske učinkovitosti i ušteda, te sufinancira projekte podupirući lokalne zajednice u razvoju. Europska Komisija naročito podržava one zajednice čiji su prioriteti zaštita i potpora potrošača odnosno građana kako bi se osamostalili, uz kvalitetnu informiranost, u odabiru najučinkovitijih kućanskih aparata i  energenata na tržištu.

Uz projekt FIESTA, Europska je komisija istaknula pozitivne primjere energetskog parka vjetrenjača u belgijskom Oostandeu koje se provodi u sklopu Nobelwind projekta, energetsku učinkovitost u obnovi stambenih zgrada u Francuskoj koja će po završetku uštedjeti količinu energije potrebne za 9,500 kućanstva te promjenu cijena energenata u stvarnom vremenu na izoliranom danskom otoku Bornholm koji se provodi u sklopu projekta EcoGrid.

Više info: OVDJE

Fotografije


Partners