News

Date29.05.2015.

Prezentirana pulska kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

U sklopu procesa odabira grada koji će 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture, jučer je u Zagrebu pred članovima Povjerenstva za odabir kandidata predstavljena kandidatura Pule.

Pulsku kandidaturu u Zagrebu su predstavili pulski gradonačelnik Boris Miletić, pročelnica upravnog Odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber, suradnici u pripremi pulske kandidature Vlatka Kolarović, Nikola Bojić i Luka Šimić, predstavnici građana Pule Afrodita Bulajić, Hassan Abdelghani i Davor Uljanić te pulska dječja gradonačelnica Katarina Jurić kao predstavnica dragocjene mlade generacije Pule.

Kandidatura Pule predstavljena je Povjerenstvu koji se sastoji od 12 članova od kojih su deset imenovale europske institucije – Europski parlament, Europska komisija, Europsko vijeće i Odbor regija dok dva člana dolaze iz Hrvatske. Uloga Povjerenstva je ocijeniti prijave gradova kandidata, usuglasiti listu gradova koji ulaze u fazu konačnog odabira, predložiti jedan grad za dodjelu naslova Europske prijestolnice kulture i novčane nagrade Melina Mercouri te pratiti pripreme imenovanog grada, a na kraju i podnijeti izvješće na temelju kojeg će Komisija odlučiti hoće li određenom gradu dodijeliti novčanu nagradu Melina Mercouri.

Pripreme za kandidaturu Pule za ovu prestižnu titulu trajale su godinama. Pula je donijela prvu kulturnu strategiju jednog grada u Hrvatskoj, prva je kompletirala i predala natječajnu dokumentaciju, a ujedno i je prvi hrvatski grad koji je još 2009. prepoznao značaj ovog natječaja i prvi obznanio svoju kandidaturu. Europska prijestolnica kulture nastala je na inicijativu Europske unije, i predstavlja dugogodišnji program s ciljem očuvanja raznolikosti Europe, svih njezinih jezika i identiteta, baštine i suvremenosti. Inicijativa Europske prijestolnice kulture je poticaj građanima Europe na razvijanje osjećaja pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru i nasljeđu. Istovremeno, ovom se kandidaturom potiče dugoročan razvoj lokalnih sredina i gradova, te se uz pomoć kulture strateški i ciljano utječe na rast i prosperitet društva u cjelini, bez obzira na dob, spol ili nacionalnu pripadnost.

Rezultati prvog kruga kandidature bit će objavljeni već danas, a grad koji će ponijeti titulu Europske prijestolnice 2020. bit će poznat u prosincu 2015. godine, odnosno po završetku drugog kruga natječaja. 

Partners