News

Date21.02.2020.

Prekogranična suradnja: 30 godina zbližavanja građana zahvaljujući EU-ovu programu Interreg

Interreg 2020. obilježava svoju 30. godišnjicu kao istaknuti program EU-a koji potiče teritorijalnu suradnju među pograničnim regijama. U povodu te proslave povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je:

Interreg je program koji mi je vrlo drag. Kao jedinstveni instrument suradnje, uz potporu kohezijskog financiranja, Interreg regijama i zemljama omogućuje suradnju u rješavanju zajedničkih izazova. Projekti u okviru Interrega konkretni su dokazi da granice ne moraju biti prepreke, već mogu biti prilika za rast i uspješnu suradnju. Zahvaljujući brojnim projektima koje podupiru EU i Interreg u zadnjih 30 godina više od 170 milijuna Europljana koji žive u pograničnim regijama međusobno se zbližilo, njihovi su životi postali bolji i otvorene su nove mogućnosti za suradnju.

Proslava 30. godišnjice Interrega odvija se u ključnom razdoblju povijesti EU-a. Budući da se suočavamo s ozbiljnim globalnim i lokalnim izazovima, moramo ponovno steći povjerenje građana i ostvariti rezultate. Interreg već 30 godina djeluje s ciljem da nitko ne bude zapostavljen i da, korak po korak, izgradi Europu. Namjeravamo nastaviti s tom misijom, ali i iskoristiti ovu proslavu kako bismo preispitali i ponovno, iz novog ugla, razmotrili ono što smatramo temeljnom vrijednošću u Europskoj uniji: duh suradnje, koji se rađa iz čvrstog uvjerenja da smo zajedno jači.

Kontekst

Europska teritorijalna suradnja (ETS), pokrenuta 1990. i poznata pod imenom Interreg, istaknut je program kohezijske politike koji pruža okvir za provedbu zajedničkih djelovanja i razmjene politika među nacionalnim, regionalnim i lokalnim akterima iz različitih država članica. Glavni je cilj europske teritorijalne suradnje (ETS) promicanje skladnog gospodarskog, socijalnog i teritorijalnog razvoja Unije u cjelini. Interreg se temelji na tri područja: prekograničnoj suradnji (Interreg A), transnacionalnoj suradnji (Interreg B) i međuregionalnoj suradnji (Interreg C).

Uključuje niz od pet programskih razdoblja: INTERREG I (1990. – 1993.) – INTERREG II (1994. – 1999.) – INTERREG III (2000. – 2006.) – INTERREG IV (2007. – 2013.) – INTERREG V (2014. – 2020.).

Programi suradnje u okviru Interrega obuhvaćaju cijeli europski kontinent s ukupnim sredstvima od više od 12 milijardi eura, uključujući doprinos EU-a i država članica, tijekom programskog razdoblja 2014. – 2020.

Kampanja 30 godina Interrega provodit će se tijekom 2020. na teme: susjedi, zeleni i mladi. U njoj će se razmotriti dosadašnja postignuća i istaknuti ono što se u budućnosti može učiniti više i bolje.

Više informacija

Više info: OVDJE

 

Partners