News

Date04.12.2019.

Predstavljen program obilježavanja 20 godina Istarske razvojne agencije - Ulaganje u poduzetništvo kao pokretač razvoja

Istarska razvojna agencija slavi punih 20 godina rada. Navedeni će se jubilej u razdoblju od 10. do 12. prosinca 2019. godine obilježiti i višednevnim raznovrsnim programom te je isti u srijedu, 4. prosinca 2019. godine, predstavljen na konferenciji za medije u sjedištu agencije u Puli.
Direktor IDA-e, dr.sc. Boris Sabatti uvodno je istaknuo kako je IDA osnovana krajem 1999. godine kao prva regionalna razvojna agencija u Republici Hrvatskoj te kao ključno operativno tijelo za provedbu razvojnih programa Istarske županije. Osnivači IDA-e; Istarska županija i svih 10 istarskih gradova, imali su u vidu kao misiju kreiranje i provedbu mjera za razvoj poduzetništva s ciljem podizanja konkurentnosti gospodarstva Istarske županije. Stoga IDA već punih 20 godina aktivno djeluje u područjima poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva u Istarskoj županiji, a glavne domene djelovanja su poduzetništvo, EU projekti, edukacije, strateško planiranje te istraživanje, inovacije i razvoj naveo je Sabatti.

Sam program obilježavanja ove godišnjice fokusiran je najvećim dijelom na korisnike mjera i programa podrške poduzetništvu, koje je IDA provela tijekom godina, naglasio je Sabatti te pojasnio kako će trodnevna svečanost obilježavanja 20 godina IDA-e započeti zanimljivom panel diskusijom pod naslovom „Od IDejA do uspjeha“, koja će se 10. prosinca 2019. godine održati u sjedištu tvrtke Infobip d.o.o. u Vodnjanu. Danas se informacijsko-komunikacijski div Infobip može izdvojiti kao najuspješniju priču koja je krenula iz poduzetničkih inkubatora IDA-e, u kojima je do danas inkubirano 75 poduzetnika početnika i stoga su u središtu ovog događanja svi bivši i sadašnji korisnici poduzetničkih inkubatora IDA-e s ciljem umrežavanja i rasprave o izazovima i prilikama te primjerima dobre prakse svijeta poduzetništva za početnike.
Drugi dan obilježavanja 20 godina IDA-e posvećen je u jutarnjim satima temama ulaganja IDA-e u istraživanje i razvoj te popularizaciju znanosti i inovacija u Istarskoj županiji, navela je pomoćnica direktora Tamara Kiršić. Upriličit će se tom prigodom u laboratorijima METRIS-a u Puli tematska prezentacija za studente te Dan otvorenih vrata i pokusi iz kemije i fizike za učenike u Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije.
Nadalje, nakon provedenih odabira u 9 istarskih gradova, ove se godine veliko finale Start-up akademije održava 11. prosinca 2019. godine u Rovinju, te je za tu priliku IDA osigurala dodjelu nagrade u iznosu 20.000,00 kuna za početak realizacije najbolje poduzetničke ideje, pojasnio je stručni suradnik Marin Lerotić.

Rezultati postignuti u 20 godina rada IDA-e svakako su plod ostvarene mreže suradnje i podrške svih relevantnih dionika na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, naglasio je zaključno Sabatti, a  na tragu navedenog o budućnosti razvoja će biti riječi i na završnoj svečanosti obilježavanja 20 godina IDA-e, dana 12. prosinca 2019. godine, u vezanoj panel diskusiji na temu „(I)STRAtegija 2030. – Budućnost poduzetničke Istre“. Na istoj će o izazovima i prilikama za razvoj gospodarstva govoriti Gordana Deranja, predsjednica uprave tvrtke Tehnomont d.d., Silvio Kutić, predsjednik uprave Infobip d.o.o., Boris Žgomba, predsjednik uprave Uniline d.o.o., prof.dr.sc. Lorena Mošnja Škare, prorektorica pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Boris Miletić, gradonačelnik Grada Pule te dr.sc. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije - IDA d.o.o., koji  se zahvalio svim sudionicima te naglasio kako vjeruje da će diskusija biti zanimljivai dati uvid u neke buduće smjerove gospodarskog razvoja Istarske županije.

Partners