News

Date21.09.2018.

Predstavljen novi EU projekt + RESILIENT

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu istarske županije, u Puli, predstavljen je novi EU projekt„+RESILIENT: Otvoreni Resursi Mediterana za društvene inovacije i društveno odgovorno poduzetništvo“, kojeg će zajednički provoditi Istarska županija i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Projekt je odobren za financiranje kroz Program Interreg Mediteran 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj i financijska sredstva IPA.

Prema riječima v.d. pročelnice UO za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Ivana Dragišić Program Interreg Mediteran okuplja 13 zemalja Mediterana, od kojih 10 zemalja članica EU-a, a ukupna sredstva na raspolaganju iznose gotovo 2 milijarde kuna. Trenutno se na području Istarske županije iz navedenog Programa provodi ukupno 9 projekata.

„Što se tiče samog projekta +RESILIENT, on je trenutno u početnoj fazi, a trajat će četiri godina, odnosno do početka 2022. godine. Ukupna mu je vrijednost 24,4 milijuna kuna, od čega je 2,7 milijuna kuna namijenjeno za korisnike iz Istre“, istaknula je Dragišić dodajući kako u projektu sudjeluje 14 partnera, od kojih je Regija Veneto vodeći partner.

„Projektom +Resilient umrežit će se 8 mediteranskih zemalja kako bi se potaknula klima inovacija s ciljem jačanja konkurentnosti društveno odgovornih malih i srednjih poduzeća te otvaranje novih radnih mjesta s naglaskom na poduzetnike koje posluju u domeni društvenog poduzetništva“, kazala je Dragišić pojasnivši kako se projektom želi potaknuti tema društvenog poduzetništva, koji pokriva 10% svih poslova u Europi, a broji 11 milijuna zaposlenih radnika.

Društveno poduzetništvo, nadovezala se Može Glavan, može značajno doprinijeti ostvarenju strateških ciljeva, posebice društvenoj koheziji, borbi protiv siromaštva i povećanom zapošljavanju, kreiranju novih proizvoda, konkurentnosti, očuvanju resursa, vrednovanju baštine i bioraznolikosti, te unapređenju kvalitete života kroz poslovanje za društvenu dobrobit.

Projektne aktivnosti provode se kroz 3 modula:

Modul 1 (Istraživanje): pronalaženje najboljih praksi u području društvenih inovacija i razvoja te stvaranje baze podataka na temelju dobivenih rezultata, u skladu s potrebama društveno odgovornih malih i srednjih poduzeća;

Modul 2 (Testiranje modela): identifikacije društveno odgovornih klastera s ciljem provedbe testiranja i vanjske procjene;

Modul 3 (Kapitalizacija rezultata): olakšan prijenos rezultata dobivenih iz prethodnog modula  na regionalnu ekonomsku strukturu, prioriteti Strategije pametne specijalizacije.

Više info: OVDJE

Partners