News

Date06.05.2015.

Predstavljen europski projekt FIESTA

U prostorijama europskog informacijskog centra (EDIC) Pula-Pola danas je predstavljen europski projekt FIESTA (Family Intelligent Energy Saving Targeted Action“, odnosno „Promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima“), namijenjen edukaciji i uključivanju obitelji o štednji i načinu potrošnje energije za grijanje i hlađenje u kućanstvima te edukacija o energetskoj učinkovitosti.

Sektor kućanstva jedan je od najvećih korisnika energije u Europi s potrošnjom od 29% od sveukupne potrošnje energije (osim energije korištene za prijevoz). FIESTA polazi od toga da je potreban referentni okvir koji treba biti stvoren kako bi se omogućilo obiteljima da upoznaju svoju potrošnju i omogućiti im razmatranje i pogodnost prilagodbe svojih navika i stavova.

Prvi koraci svakako su uz izradu preduvjeta za otvaranje informacijskog ureda  i obuku savjetnika za energetsku učinkovitost, i osnivanje FIESTA Energy Help Deska u svim lokalnim jedinicama samouprave partnerima projekta te izvođenje ispitivanja energetske učinkovitosti i stvaranje FIESTA modela.

Voditeljica odsjeka za europske politike, međunarodnu suradnju i informiranje Kristina Fedel Timovski, istaknula je da su ciljana skupina ovog projekta obitelji s djecom, a učinci koji bi se trebali postići su promjene ponašanja obitelji u načinu korištenja sustava grijanja i hlađenja, njihovo usmjeravanje prema kupnji energetski učinkovitijih sustava, poticanje ulaganja u obnovljive izvore energije, te širenje modela projekta Fiesta jedinicama lokalne samouprave ostalih zemalja EU.

'Osnivanjem Pododsjeka za energetsku učinkovitost, u Upravnom odjelu za komunalni sustav i imovinu, Odsjeku za imovinu, Grad Pula u cijelosti pokreće proces održivog energetskog razvitka i zaštite okoliša', izjavila je Minja Savović voditeljica pododsjeka za energetsku učinkovitost Grada Pula. Najavila je projekte koje je Grad Pula kandidirao na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osvrnula se na provedene natječaje, te izdvojila jedan od zanimljivijih projekata – nabavu električnih bicikala kroz koji je Grad Pula dao svoj doprinos u borbi za očuvanje životne sredine i korištenja obnovljivih izvora energije.

Partners