News

Date09.10.2015.

Povodom Europskog dana darivanja organa simbolički posađeno stablo Ginkgo Bilobe

Danas je u parku pored Karoline u sklopu Europskog dana darivanja organa posađeno stablo Ginkgo Bilobe koje se smatra najdugovječnijom i najvitalnijom biljnom vrstom na svijetu. Ovom simboličnom činu sadnje prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, pročelnik UO za prostorno uređenje te komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić, dr. med. CETC Nikola Žgrablić, anesteziolog u pulskoj bolnici i predsjednik Hrvatske donorske mreže, sanacijska upraviteljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić, predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Pula Roman Maglić te Armando Doblanović i Valter Šarić, obojica članovi Izvršnog odbora Hrvatske donorske mreže.

„Ovaj današnji čin ima za cilj podizanje razine svijesti, odnosno senzibilizaciju javnost o važnosti darivanja organa, jer time darujemo život“ kazala je Puh Belci koja ujedno iskoristila priliku kako bi se zahvalila svim onim obiteljima koji su u za njih vrlo teškom trenutku smogli hrabrosti i odlučili se za donaciju organa.

Nikola Žgrablić priopćio je kako je Hrvatska vodeća zemlja u svijetu po broju darivatelja organa. „Želim naglasiti kako smo prvi u svijetu po broju izvršenih transplatacija bubrega i jetre, a treći  po broju transplantacija srca“ kazao je Žgrablić te je nadodao kako su ovi iznimni rezultati plod zajedničke suradnje Hrvatske donorske mreže i  cijelog zdravstvenog sustava. Također je istaknuo kako je pulska opća bolnica prva u Hrvatskoj postala donorska bolnica te da građani Istre prednjače u darivanju organa.

Na riječi predsjednik Hrvatske donorske mreže nadovezala se Irena Hrstić kazavši kako se zahvaljuje svim donorima i njihovim obiteljima, jer kako je istaknula transplatacijski čin spašava živote. Prisutnima se obratio i predsjednik Udruge dijaliziranih i transplatiranih bubrežnih bolesnika koji naveo kako se u Istri godišnje transplatira od 30 do 50 bubrežnih bolesnika, dok ih je na razini Hrvatske ukupno oko 200-tinjak. Zaključio je kako se nada da će danas posađeno stablo potaknuti ostale građane na razmišljanje o donaciji svojih organa.

Fotografije


Partners