News

Date04.12.2014.

Otvoren jubilarni 20. Sa(n)jam knjige u Istri

Danas se u Domu hrvatskih branitelja otvorio jubilarni 20. po redu Sa(n)jam knjige u Istri uz svečanu ceremoniju glazbenog dua Catch-Pop String-Strong iz Beča i Livia Morosina. Sa(n)jam je ove godine posvećen stogodišnjici Prvog svjetskog rata te je dio programa Puna je Pula.

„Čestitam na 20 godina postojanja i na tome što ste Grad Pulu ovom manifestacijom stavili na svjetsku kartu“ kazao je gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić na početku svojeg obraćanja te je nadodao kako se divi organizatorima, timu kreativnih ljudi koji svake godine iznova pronalaze nove doze kreativnost i entuzijazma kako bi ovaj sajam učinili većim i boljim. Gradonačelnik se zahvalio i sponzorima, ali je naglasio kako su na početku i na kraju svake priče najvažniji ljudi, brojni mladi kreativci.

U ime župana Valtera Flege pročelnik UO za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica čestitao je 20 godina sajma puležanima, istrianima i čitateljima te je nadoao kako je sajam potvrdio svoj značaj pri kandidaturi Pule za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Istaknuo je kako je ovo sajam izvođača, književnika i čitatelja, a svim intelektualcima zaželio je puno knjiga prožetih spisima i kritikama.

Direktorica festivala Magdalena Vodopija zahvalila se izvođačima koji su sajam poticali od prve godine, autorima na njihovim djelima i pulskoj publici bez čije podrške ovaj sajam ne bi kroz godine opstao. „Civilizacijski i kulturni čin je podržati knjigu, a ovaj sajam posvećujem svim ekipama počevši od utemeljitelja Boška Obradovića pa nadalje, svima koji su dali svoj doprinos sajmu“ zaključno je kazala Vodopija.

„Kroz ovih 20 godina nastala su mnoga sjećanja, obuhvatilo se mnogo autora i izvođača“ kazao je pomoćnik Vladimir Stojsavljević te je nadodao kako je vrlo bitno čuvanje i njegovanje duhovnosti i u budućnosti.

Festival je proglasila otvorenim ukrajinska spisateljica Oksana Zabužko uz misao prigodnu za tematiku ovogodišnjeg festivala a koja glasi: „književnost je uvijek opozicija ratu“.

Tijekom 11 dana trajanja Sajma na programu bit će više od stotinu događaja, od predstavljanja knjiga, stručnih skupova, okruglih stolova, izložbi, koncerata do projekcija filmova. U sajamskim programima ove godine sudjeluje 300 sudionika, od čega 270 izdavača iz Hrvatske i regije sa više od 15.000 naslova koji će se moću kupiti uz popuste od 10 do 70 posto. Danas u 21.00 sat u Svetim srcima u produkciji Sa(n)jam knjige u Istri, otvorit će se i izložba Mauricija Ferlina "Zatvoreno more (Climb Every Mountain)". U sklopu sajma biti će organiziran i štand Europe Direct informacijskog centra Pula-Pola tijekom sljedeća četiri dana (s iznimkom nedjelje), na kojemu će se građanima uz prigodne posjetnice pružiti sve informacije vezane uz rad centra i njegova budućeg djelovanja.

Sa(n)jam knjige u Istri održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. Ive Josipovića, a pokrovitelji su mu i Ministarstvo kulture, Istarska županija i Grad Pula.

Fotografije


Partners