News

Date30.09.2020.

Održava se „Lov na filantropsko blago Pule“ na Europski dan filantropije 2020.

Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola projekt Grada Pule u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj organiziraju događaj „Lov na filantropsko blago Pule“ koji će se održati na Europski dan filantropije u sklopu obilježavanja Tjedna filantropije 2020. godine, u četvrtak, 01. listopada 2020 godine s početkom u 9,00 sati na pulskom Forumu.

Prošlogodišnji „Lov na filantropsko blago Pule“ izuzetno je bio dobro prihvaćen od strane djece i nastavnika sa željom da postane tradicionalni. Naime, djeca kroz interaktivnu igru i zabavu uče o kulturnoj i povijesnoj baštini Pule, ali i o filantropiji i dobročinstvu, a održava se u Europskom tjednu filantropije 2020. godine te u sklopu velike europske kampanje koja se provodi u više od 20 zemalja Europske unije s ciljem ukazivanja na vrijednosti filantropije odnosno čovjekoljublja i solidarnosti koje su u vremenu u kojem živimo pokazale i dokazale važnost i ljepotu dobrote i brige o drugima.

Upravo u četvrtak, 01. listopada na sam Europski dan filantropije održati će se još jedan „Lov na filantropsko blago Pule“. Ove godine sudjeluju ekipe osnovnih škola; Centar, Kaštanjer, Monte Zaro, Veli Vrh i Škola za odgoj i obrazovanje Pula, a učenici će obilaziti „filantropske točke“ po užem centru grada na kojima ih dočekuju pulski filantropi – glumci Teatra Naranča. Oni će učenicima prezentirati važne crtice o pulskoj filantropiji i filantropima, njihovoj važnosti te kako su tisućljetni europski i pulski filantropi obogatili našu zajednicu svojim doprinosom. Nadalje, djeca će morati odgovarati na postavljene zagonetke, pronaći novčiće i puzzlu, a od skupljenih puzzli na zadnjoj točci moraju sastaviti riječ. Pobjednička ekipa, odnosno ekipa koja prva pogodi skrivenu poruku dobiva i simboličnu nagradu te će moći odlučiti kome će donirati sve prikupljene novčiće. Polazna točka ovogodišnjeg Lova na filantropsko blago biti će Forum, u 9:00 sati, gdje će biti postavljen jedan manji dio izložbe #filantropija...?, stoga pozivamo sve zainteresirane da prođu do Foruma, u četvrtak, 01. listopada 2020. godine i prisjete se pulskih filantropa. 

Jedna od točaka itinerera pulskih filantropa je i „Svjetionik u željezu“, te ovom prigodom najavljujemo da Zaklada u suradnji sa Gradom Pula-Pola pokreće projekt postavljanja takvog svjetionika na pulskoj Rivi, a više o tome saznati ćete u narednim mjesecima.

Filantropija je tema i nove Virtualne škole društvenih inovacija koja će se održati od 5. do 16. listopada 2020. godine u Puli, sa željom da se cijela filantropska priča Pule razvije i stavi u funkciju društva danas, a prijave su otvorene do 30. rujna 2020. godine. Cilj je virtualne škole doprinijeti rješavanju problema u društvu razvojem novih društvenih inovacija na području Istarske županije. Dakle ovogodišnju temu „Lokalna filantropija – mogućnost za inovativnost i zapošljavanje“ razraditi će polaznici škole koji će u timovima raditi na razradi ideje i oblikovanju poslovnog modela budućeg društvenog poduzeća. Sve ideje biti će prezentirane 16. listopada 2020. godine, a komisija će odabrati onu najbolju koju će Zaklada realizirati. Mogućnost i potencijal koji Pula kao grad ima u svojoj filantropskoj priči prevazilazi one osnovne društveno odgovorne i dobročiniteljske pojmove. Taj veliki kulturno turističko društveni potencijal, koji se može staviti u funkciju ne samo prikupljanja sredstava i osvještavanja o važnosti dobročinstva i solidarnosti, već kroz svoju filantropsku priču, stvara temelj u budućim generacijama za društveno odgovornim ponašanjem i življenjem.

Ovogodišnji „Lov na filantropsko blago Pule“ održava se u suradnji i uz financijsku podršku Informacijskog centra Europe Direct Pula – Pola, projekta Grada Pule-Pola te mnogih drugih malih filantropa kojima je Zaklada neizmjerno zahvalna!

Partners