News

Date27.09.2019.

Održane završne aktivnosti u sklopu projekta BLUE KEP

Projekt BLUE KEP koji je u provedbi Istarske županije, a sufinanciran je iz programa Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. uspješno se privodi kraju. Ukupan proračun projekta je 921.134,00 €, dok proračun Istarske županije iznosi 109.000,00 €. Projekt je započeo 01. siječnja 2018., a završava 30.09. 2019. godine. Završna konferencija i posljednji partnerski sastanak održani su u Anconi 25. i 26.09.2019. u organizaciji regije Marche.

Na partnerskom sastanku održanom 25.09.2019. u prostorijama regije Marche, hrvatski i talijanski partneri raspravljali su o postignutim projektnim rezultatima i pripremali su se za završnu konferenciju koja se održala sljedećeg dana. Završna konferencija bila je posvećena diseminaciji projektnih rezultata sudionicima projekta i široj javnosti, što je partnerstvu bilo od strateške važnosti.

Nakon uvodnog pozdrava gđe Lorette Bravi, savjetnice za obrazovanje i tržište rada regije Marche, više o samom programu prekogranične suradnje Italija-Hrvatska rekao je g. Marin Miletić iz zajedničkog tajništva programa. Zaključno se u prvom dijelu programa sudionicima konferencije obratio i g. Francesco Cocco, glavni tajnik Jadransko-jonske Euroregije istaknuvši važnost razvoja plave ekonomije na jadransko-jonskom području.

Nakon uvodnog dijela uslijedile su prezentacije s pregledom aktivnosti i postignutih rezultata, a predstavili su ih sami partneri na projektu: koordinator projekta Informest, Istarska županija, Jadransko-jonska euroregija, regija Marche, JU Rera SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, te JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. U programu razmjene projekta BLUE KEP bilo je uključeno 6 partnera, 12 talijanskih i hrvatskih srednjih škola pomorskog i tehničkog smjera, 43 profesora i 38 učenika, te više od 20 lokalnih tvrtki plavog sektora. Uz Istarsku županiju koja je koordinirala aktivnostima s područja Istre u projektu su sudjelovali Tehnička škola Pula i tvrtka Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o.

U drugom dijelu konferencije održana je panel rasprava o prednostima i učincima sudjelovanja u projektu iz perspektive regionalnih administracija, škola, tvrtki i obrazovnih stručnjaka.

BLUE KEP projekt omogućio je da 38 hrvatskih i talijanskih učenika iz uključenih tehničkih i pomorskih škola sudjeluje u programu mobilnosti koji se sastojao od teorijskog dijela u sklopu redovne nastave temeljene na međunarodnim obrazovnim modulima te od praktičnog dijela u sklopu stručne prakse u odabranim tvrtkama. Svi su učenici uspješno savladali program te su im na završnoj konferenciji svečano uručeni certifikati s upisanim postignutim ECVET bodovima (Europski sustav bodova u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju).

Više informacija o samom projektu moguće je pronaći na službenim stranicama projekta BLUE KEP www.italy-croatia.eu/web/blue-kep.

Partners