News

Date27.11.2015.

Održana konferencija o pravu nacionalnih manjina u sklopu projekta SAMPLE

U velikoj sali Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula danas je održana konferencija na temu „Prava pripadnika nacionalnih manjina“ u sklopu EU projekta SAMPLE – Strengthening the Administration for Minority People Leads to Equality.

Riječ je o projektu kojim se Grad Pula uključio u zajednički projekt Vijeća Europe i Europske Unije Promoting Human Rights and Minority Protection in South East Europe.

„Danas je cilj ove završne konferencije  projekta SAMPLE jačanje manjinske komponente unutar gradske uprave i mi nastojimo tu otvoriti dijalog s ostalim nacionalnim manjinama, da vidimo koji su problemi, što ih tišti, naročito u onom organiziranom modelu,  i što je moguće napraviti unutar gradske samouprave u cilju poboljšanja njihovog položaja. Cilj je manjinskih prava da se svaki čovjek u određenoj sredini, bez obzira na vjeroispovijed i etničku pripadnost, osjeća kao doma. Tome mi težimo!“ naglasio je zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin, ujedno i odgovorna osoba za projekt SAMPLE.

Predsjednik gradskog vijeća Robert Cvek istaknuo je kako grad Pula s ponosom ističe svoju multikulturalnost prepoznatu i šire u regiji. „ Najveće zasluge za tako dobar suživot imaju upravo građani grada Pule, predstavnici nacionalnih manjina i sam Grad Pula.“ kazao je Cvek te citirao prigodnu krilaticu: „Mi ne živimo jedni pored drugih nego zajedno“ i zato, nastavio je, na predstavnicima Grada i manjina je da se kroz zajednički rad direktno brinemo o sretnijoj budućnosti naše djece i unuka.

U svom obraćanju predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić istaknula je kako su ovakve konferencije izuzetno značajne te da Komora podražava svaku dimenziju u jačanju nacionalnih manjina. „Postali smo itekako svjesni da je multikulturalnost temeljna vrijednost u Istri, stoga je za ovakav sadržaj uvijek pravo vrijeme. Smatram da ono što jesi, to treba i okolina uvažavati“ riječi su predsjednice Županijske komore.

Konferenciju je moderirala Christiana Babić koja je podsjetila na temeljne dokumente – Konvenciju za zaštitu manjina i Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima. Više o samom projektu i aktivnostima govorio je autor projekta SAMPLE Tihomir Brčina iz Grada Pule. Riječ je o mogućnosti podnošenje izvještaja manjina na matičnom jeziku tijelima Grada, dvojezične isprave na web stranici Grada,  dvojezičnih tabli, dvojezični natpisi u uredima Grada, tečajevi talijanskog jezika za djelatnike Grada, prevođenje dokumenata, informativne brošure, virtualna šetnja Pulom, dva seminara, te edukacija o mogućnostima korištenja EU fondova za nacionalne manjine.

Na konferenciji je pored brojnih sudionika, pripadnika različitih nacionalnih manjina, sudjelovao i Andrej Pevec iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Pula, koji je govorio o mogućnostima korištenja EU programa i fondova za nacionalne manjine.

Fotografije


Partners