News

Date04.11.2019.

Održan Godišnji sastanak predstavnika mreže EUROPE DIRECT i drugih EU mreža u Hrvatskoj

U organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj proteklog tjedna se održao „Godišnji sastanak predstavnika mreže EUROPE DIRECT i drugih EU mreža u Hrvatskoj“ na Plitvičkim jezerima u kojem je prisustvovala predstavnica Grada Pule u sklopu projekta Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola.

Godišnji sastanak je pozdravnom riječju otvorio Branko Baričević, bivši voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, koji je trenutno savjetnik predsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera za pripremu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine. Gospodin Baričević je ujedno predstavio nove smjernice rada sljedeće Europske komisije od 2019.–2024. godine pod vodstvom buduće predsjednice Ursule von der Leyen. Naime, prema novim smjernicama rada Europske komisije, predstavnici mreže Europe Direct će u nadolazećem periodu kreirati svoje komunikacijske akcijske planove za 2020. godinu.

Naime ispred Europske komisije, Baričević je izdvojio kako je svijet danas nestabilniji nego ikada prije. U sljedećih pet godina moramo se zajedničkim naporima osloboditi strahova i stvoriti mogućnosti. Europa mora predvoditi prijelaz prema zdravom planetu i novom digitalnom svijetu. Ona u tome može uspjeti samo ako ujedini svoje građane i poboljša svoje jedinstveno socijalno tržišno gospodarstvo. Moramo se usredotočiti na jednakost i stvaranje prilika za sve, a također braniti svoje zajedničke vrijednosti i jamčiti vladavinu prava. Sve navedeno namjerava se postići putem šest glavnih ciljeva i smjernica za Europu i to kroz: Europski zeleni plan; Gospodarstvo u interesu građana; Europu spremnu za digitalno doba; Zaštitu europskog načina života; Snažniju Europu u svijetu te Novi poticaj europskoj demokraciji.

Ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova okupljenima se obratio veleposlanik Mato Škrabalo, koji je ujedno predstavio dio aktivnosti koje navedeno ministarstvo provodi kao jedno od ključnih koordinacijskih institucija u kontekstu priprema za provedbu predsjedanja RH Vijećem EU. Veleposlanik je također predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine. Naime, Hrvatska u toj ulozi ima priliku, u partnerstvu s državama članicama i svim institucijama, dati Europi svoj doprinos i novi zamah, a to namjerava putem četiri krovna područja našeg predsjedanja i to kroz: Europu koja se razvija; Europu koja povezuje; Europu koja štiti i Europu koja je utjecajna.

Godišnji sastanak nastavio se predstavljanjem aktivnosti EDIC-a u 2019. godini te drugih EU mreža i to Europske poduzetničke mreže, Europskog potrošačkog centra, Centra unutarnjeg tržišta EU, INFORM-a, EURES-a, Eurodeska te Ureda za udruge Vlade RH. Godišnji sastanak zaključen je komunikacijskom radionicom koju je održao Božo Skoko ispred Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Millenium promocije.

Fotografije


Partners