News

Date24.01.2018.

Objavljena mjera I.22. i pravilnik I.9. za razvoj ribarstva, a natječaj za modernizaciju ribarskih luka krajem siječnja

Objavljen je Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa (link). Pravilnik određuje uvjete za dobivanje potpore za modernizaciju postojećih ribarskih luka i iskrcajna mjesta za koji je namijenjeno čak 311 milijuna kuna. Korisnici ove potpore mogu biti lučka uprava, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i ovlaštenici koncesije za upravljanje lučkim područjem – a moguće je dobiti 100% potpore za prihvatljive troškove.

Prihvatljiva su ulaganja vezana uz poboljšanje infrastrukture ribarskih luka i iskrcajnih mjesta, uključujući ulaganja u objekte za prikupljanje otpada i morskih otpadaka, u cilju povećanja kvalitete, kontrole i sljedivosti iskrcanih proizvoda, povećanja energetske učinkovitosti, doprinošenja zaštiti okoliša i poboljšanja zaštite na radu i radnih uvjeta. Moguće je i sufinanciranje ulaganja kojima se olakšava usklađenost s obvezom iskrcaja ulova koja proizlazi iz odredbi Zajedničke ribarske politike EU te ona koja doprinose stvaranju dodane vrijednosti nedovoljno korištenim komponentama ulova.

Hrvatska ribarska flota broji više od 7800 plovila, a ribari koriste tek oko 15 od 1700 kilometara od ukupne dužine obale.  Obala koju koriste ribari uglavnom ne udovoljava  standardima za iskrcaj izlovljene ribe.  Kako bi se osigurao privez ribarskih plovila i iskrcaj ribe potrebno je modernizirati i opremiti dodatnih tri do sedam kilometara obale. To je nužno radi karakteristika naše flote koja je migratornog karaktera.

Inače, kroz idućih mjesec dana bit će objavljeno šest natječaja vezanih uz ribarstveni fond ukupne vrijednosti 478 milijuna kuna. Tijekom ove godine bit će obavljena i nabava  besposadnog zrakoplovnog sustava te brzih ophodnih brodica za nadzor i kontrolu ribolova, odnosno hrvatskog dijela jadranskog akvatorija  za što je rezervirano 150 milijuna kuna.

Više možete saznati: OVDJE

Objavljena mjera I.22. Dodana vrijednost, kvaliteta proizvoda i korištenje neželjenog ulova

Fond: Operativni program za pomorstvo i ribarstvo

Datum završetka natječaja: 31.03.2018.

Tip sredstava: Bespovratna sredstva

Država: Hrvatska

Budžet: 3.333.360,00 EUR

Odgovorno tijelo: Ministarstvo poljoprivrede

Kratak opis natječaja: 

Ulaganja s ciljem unaprjeđenja dodane vrijednosti i/ili kvalitete ulova.

Prihvatljivi prijavitelj: vlasnik i/ili ovlaštenik povlastice za ribolov.

Prihvatljivi troškovi:
– ulaganja/aktivnosti vezane uz izravno stavljanje na tržište vlastitog ulova;
– ulaganja u sustave sljedivosti vlastitih proizvoda;
– ulaganja/aktivnosti vezane uz samostalnu preradu vlastitog ulova;
– ulaganja/aktivnosti vezane uz pakiranje i/ili predstavljanje vlastitih proizvoda

Najviši iznos bespovratnih sredstava: 100.000,00 EUR

Više info: OVDJE

Objavljen pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere I.9. „Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti“

Fond: Operativni program za pomorstvo i ribarstvo

Datum završetka natječaja: 15.02.2018.

Tip sredstava: Bespovratna sredstva

Država: Hrvatska

Odgovorno tijelo: Ministarstvo poljoprivrede

Kratak opis natječaja: 

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere I.9. „Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti“ okružujućim mrežama plivaricama – srdelarama za siječanj/veljaču 2018. godine za razdoblje privremene obustave koja se provodi od 17. siječnja 2018. do 15. veljače 2018. godine na području cijelog ribolovnog mora Republike Hrvatske.

Obrazac i popis obavezne dokumentacije mogu se preuzeti ovdje

Više o natječajima možete saznati na: https://euribarstvo.hr/

Partners