News

Date09.09.2019.

Odbor stručnjaka Vijeća Europe prepoznao Grad Pulu kao lidera u ostvarivanju prava talijanske nacionalne manjine

Predstavnici Grada Pule-Pola predvođeni zamjenicom gradonačelnika Elenom Puh Belci i pročelnikom Ureda Grada Aleksandrom Matićem primili su danas u prostorijama Komunalne palače Odbor stručnjaka Vijeća Europe za Europsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima. Naime, Vijeće Europe odabralo je upravo Grad Pulu-Pola za sastanak iz razloga jer je Grad prepoznat kao lider u ostvarivanju prava talijanske nacionalne manjine iznad propisanih standarda, te iz pozitivnog primjera dobre prakse našeg Grada prenijeli iskustva u ostvarivanju prava nacionalnih manjina i drugim predstavnicima regionalnih i lokalnih vlasti.

Zamjenica gradonačelnika, Elena Puh Belci u ime gradonačelnika Grada Pule-Pola Borisa Miletića i svoje osobno poželjela je dobrodošlicu i zahvalila Odboru stručnjaka Vijeća Europe koji su prepoznali nastojanja gradske uprave u stvaranju dijaloga s talijanskom, ali i s ostalim nacionalnim manjinama u cilju poboljšanja njihovog položaja. „Pripadnicima talijanske autohtone nacionalne zajednice koji žive na području Grada, radi ostvarivanja slobode u izražavanju svojih nacionalnih osobitosti, te s ciljem očuvanja i razvijanja dostignute razine suživota, zajamčuje se u skladu sa Ustavom, zakonima, Statutom te međunarodnim ugovorima slobodna i ravnopravna upotreba talijanskog jezika, razvijanje vlastite kulture, odgoja i obrazovanja na svojem jeziku, čime se mi kao Grad ponosimo“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

Pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić istaknuo je kako Grad Pula imao prvi dvojezični Statut Skupštine Općine Pula 1974. godine. Statutom iz 1974. bila je propisana ravnopravna upotreba hrvatskog i talijanskog jezika na pojedinim dijelovima Pule te nadodao da s ponosom ističemo svoju multikulturalnost prepoznatu i šire u regiji. "Najveće zasluge za tako dobar suživot i poštivanje različitosti imaju upravo građani grada Pule, predstavnici nacionalnih manjina i sam Grad Pula-Pola. Možemo biti ponosni na ovo bogatstvo različitosti te činjenicu da smo pozitivan primjer suživota i tolerancije diljem Europe te zaista svojim primjerom pokazujemo da smo „Ujedinjeni u različitosti" što je ujedno službena krilatica Europske unije“. zaključio je pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić.

Naime, zbog autohtonog karaktera pripadnicima talijanske autohtone nacionalne zajednice osigurava se puna afirmacija njihovog individualnog i kolektivnog identiteta bez obzira na njihov udio u ukupnom stanovništvu, te je upravo ta činjenica posebno zanimala Odbor stručnjaka Vijeća Europe za Europsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Nadalje, Odbor stručnjaka Vijeća Europe među mnogim temama zanimala je praktična uporaba talijanskog jezika u uredovanju upravnih tijela Grada, dvojezični natpisi na pločama s nazivima mjesta, ulica i trgova, službene novine, Statut, službene web stranice, pa sve do mogućnosti da se čin zaključenja braka može obaviti i na talijanskom jeziku što je sve omogućeno Statutom našeg Grada. Predstavnici Grada upoznali su Odbor stručnjaka Vijeća Europe da radi zaštite autohtonih, etničkih i kulturnih osobitosti talijanske nacionalne zajednice Grad materijalno i moralno pomaže i podstiče osnivanje i djelatnost institucija talijanske nacionalnosti u cilju razvijanja svih aktivnosti na kulturnim, prosvjetnim i drugim poljima.

Grad Pula-Pola također je bio domaćin današnjeg primanja koje je Vijeće Europe organiziralo s nevladinim udrugama talijanske manjine, a na koje su se odazvali predstavnici Zajednice Talijana Pula predvođeni predsjednicom Tamarom Brussich te Talijanske Unije predvođeni predsjednikom Mauriziom Tremulom.

Fotografije


Partners