News

Date12.12.2019.

Obilježeno 20. godina Istarske razvojne agencije

U muzejsko-galerijskom prostoru Svetih Srca u Puli danas je održana svečanost obilježavanja 20 godina rada Istarske razvojne agencije. U sklopu obilježavanja održana je panel diskusija pod nazivom (I)STRAtegija 2030. – Budućnost poduzetničke Istre na kojoj je sudjelovao pulski gradonačelnik Boris Miletić uz direktora Istarske razvojne agencije Borisa Sabattija, predsjednicu Uprave Tehnomonta d.o.o. Gordanu Deranju, prorektoricu Sveučilišta Jurje Dobrile Lorenom Mošnja Škare, predsjednikom Uprave Unilinea Borisom Žgombom te izvršnim direktorom Infobipa Silviom Kutićem.

Okupljene je uvodno pozdravio zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin, a čestitavši Istarskoj razvojnoj agenciji na brojnim dosadašnjim dostignućima i ostvarenim sjajnim rezultatima, pulski gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je kako IDA danas predstavlja nezaobilazan čimbenik razvoja gospodarstva cijele Istre.

„Kao što čini i Istarska razvojna agencija, tako i mi kao Grad činimo apsolutno sve što možemo kako bi našim poduzetnicima pomogli i olakšali im poslovanje. Pula trenutno broji 3.080 poduzetnika koji zapošljavaju oko 15 tisuća osoba i uz Zagreb, grad smo s najviše poduzetnika u odnosu na radno sposobno stanovništvo. Uz poticajne mjere poduzetnicima, puno ulažemo i u infrastrukturu - od plinofikacije, kanalizacije i cestogradnje. Sve to, uz druge faktore kao što su kvalitetni predškolski, školski sustav i sveučilišni programi znatno utječu na ukupno kvalitetu života u gradu. To ljudi prepoznaju i s pravom je Pula danas jedan od najboljih gradova za život i poslovanje“, kazao je među ostalim gradonačelnik Miletić.

O angažmanu i motivaciji mladih govorila je prorektorica Lorena Mošnja Škare koja je napomenula kako i pulsko Sveučilište ima inkubatore za mlade studente poduzetnike dok je  izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić podsjetio kako je ova danas globalna tvrtka iz Vodnjana s uredima u preko 40 zemalja svijeta svoje početke imala u poduzetničkom inkubatoru IDA-e.

O tome zašto je važnije formirati, a ne samo pratiti trendove govorio je predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba dok je predsjednica Uprave Tehnomonta, ujedno i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, Gordana Deranja govorila o izazovima i budućim perspektivama poduzetnika u Hrvatskoj.

Kako se na današnjoj svečanosti moglo čuti, Istarska razvojna agencija osnovana je krajem 1999. godine kao prva regionalna razvojna agencija u Hrvatskoj  te kao ključno operativno tijelo za provedbu razvojnih programa Istarske županije. U 20 godina postojanja provedeno je 50-ak EU projekata ukupne vrijednosti 500 milijuna kuna, realizirano je 16 kreditnih linija u sklopu kojih je podržano 1.100 projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna. Kroz poduzetnički inkubator prošlo je 75 poduzetnika početnika.

Fotografije


Partners