News

Date03.05.2022.

Obilježavanje Dana Europe 9. svibnja prikazivanjem ukrajinskog filma „Donbass“ u Kinu Valli u Puli

Povodom obilježavanja Dana Europe, Grad Pula i Kino Valli pridružili su se humanitarnoj i vrijednoj inicijativi na razini cijele Europe prikazivanjem ukrajinskog filma „Donbass“

Na inicijativu Međunarodnog festivala književnosti u Berlinu Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske, u suradnji s Art kinom Arsen (u Šibeniku), kinom Urania (u Osijeku), Kinom Valli (u Puli) i Kaptol Boutique Cinema (u Zagrebu) te u partnerstvu s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, obilježava Dan Europe 8. i 9. svibnja 2022. godine prikazivanjem ukrajinskog filma „Donbas“ u režiji Sergeja Loznice.

Svake se godine 9. svibnja slavi Dan Europe ‒ obljetnica je to povijesne Schumanove deklaracije iz 1950. godine, ali i prvog službenog koraka u stvaranju Europske unije. Diljem Europe održavaju se brojna događanja koja u fokus stavljaju sadržaje što veličaju mnogostrukost i raznovrsnost Starog kontinenta, upoznajući tako javnost s radom svih relevantnih europskih institucija i organizacija kojima je cilj promidžba europskih vrijednosti.

Ove će godine u povodu obilježavanja Dana Europe biti prikazan ukrajinski film „Donbass“ redatelja Sergeja Loznice, i to 8. svibnja s početkom u 19 sati u Art kinu Arsen u Šibeniku te 9. svibnja s početkom u 19 sati u kinu Urania u Osijeku, u Kinu Valli u Puli te u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu.

Tako će se Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA RH u partnerstvu s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj te navedenim kinima i gradovima pridružiti humanitarnoj i vrijednoj inicijativi na razini cijele Europe koja će objediniti mnoge pojedince, gradove, institucije i organizacije. Naime, prihod od prava prikazivanja filma bit će direktno usmjeren organizaciji „Filmmakers for Ukraine“, dok će prihod od ulaznica ili biti doniran ukrajinskim izbjeglicama koji su svoje utočište trenutačno pronašli u Hrvatskoj ili ukrajinskim filmašima.

„Donbass“ je film o antiratnom ostvarenju o apsurdima, okrutnosti, korupciji, beznađu i preživljavanju. U istočnoukrajinskoj regiji Donbas odvija se hibridni rat koji uključuje otvoreni oružani sukob uz ubojstva i pljačke masovnih razmjera od strane separatističkih bandi. U Donbasu se rat naziva mirom, propaganda se izgovara kao istina, a mržnja se proglašava ljubavlju. Putovanje Donbasom odvija se u slijedu čudnih avantura, gdje se groteska i drama isprepliću jednako kao i život i smrt. Ovo nije priča o jednoj regiji, jednoj zemlji ili jednom političkom sustavu. Priča je to o svijetu izgubljenom u postistini i lažnim identitetima. Priča o svakome od nas.

S obzirom na to da su mjesta ograničena, svakako pratite upute za rezervaciju ulaznica na službenim stranicama sljedećih kina:  Art kino Arsen (Šibenik), kino Urania (Osijek) te Kino Valli  (Pula),  dok je za Kaptol Boutique Cinema (Zagreb) potrebno najaviti svoj dolazak najkasnije do 8. svibnja, i to na adresu e-pošte: daneurope@havc.hr.

Događanje su podržali Europe Direct uredi u Osijeku i Šibeniku te Grad Pula.

Pridružite nam se u ovoj vrijednoj inicijativi i obilježite s nama ovogodišnje obilježavanje Dana Europe 9. svibnja!

Fotografije


Partners