News

Date29.03.2021.

Cjepiva: Komisija domaćin prvog događanja namijenjenog povezivanju na razini EU-a radi mobilizacije punog potencijala za proizvodnju cjepiva protiv bolesti COVID-19

Komisija je danas domaćin prvog paneuropskog događanja namijenjenog povezivanju s više od 300 poduzeća iz 25 država članica u cilju proširenja kapaciteta za proizvodnju cjepiva protiv bolesti COVID-19 diljem Europe i rješavanja poteškoća u proizvodnom i opskrbnom lancu. Cilj je događanja ubrzati povezivanje proizvođača cjepiva i poduzeća za razvoj i proizvodnju, punjenje i završetak proizvodnje, proizvođača opreme i drugih kako bi se poboljšalo planiranje trenutačne i buduće proizvodnje cjepiva u Europi.

Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager izjavila je: Broj sudionika koji prisustvuju događaju pokazuje važnost vitalne i konkurentne farmaceutske industrije u EU-u. Suradnja u cilju povezivanja komplementarnih sredstava i povećanja kapaciteta za cijepljenje može biti odlučujuća za ubrzanje cijepljenja europskih građana i prevladavanje pandemije. Zbog toga je Komisija izdala pismo podrške u borbi protiv monopola kojim se olakšava povezivanje poduzeća uz istodobnu zaštitu poštenog tržišnog natjecanja.

Povjerenik Thierry Breton, nadležan za unutarnje tržište, izjavio je: Povećanje proizvodnje cjepiva u Europi za naše neposredne i srednjoročne potrebe cijepljenja ruši sve rekorde. Surađujemo s industrijom kako bismo bolje iskoristili postojeće i izgradili nove kapacitete diljem Europe. Cilj događanja je poticanje novih veza i partnerstava u cijelom lancu proizvodnje i opskrbe. Potičem sva poduzeća uključena u postupak proizvodnje cjepiva da u najvećoj mogućoj mjeri iskoriste prilike za povezivanje.

Sastanak na internetu organizirala je radna skupina Komisije za industrijski rast proizvodnje cjepiva protiv bolesti COVID-19 i održava se 29. i 31. ožujka. Prvi dan događanja otvorio je povjerenik Breton uvodnim govorom na temu povezivanja proizvodnih poduzeća koja se bave sirovinama, proizvodnjom,  formulacijom te punjenjem i dovršavanjem cjepiva.

Drugi dan događanja u srijedu bit će usmjeren na povezivanje s potencijalnim dobavljačima iz cijelog vrijednosnog lanca proizvodnje cjepiva, uključujući poduzeća uključena u pakiranje, skladištenje, otpremu i distribuciju te proizvodnju pribora kao što su štrcaljke i bočice. Kako bi olakšala povezivanje, Komisija je objavila i pismo podrške u kojem se navode smjernice o tome kako se povezivanje i razmjena među uključenim poduzećima, uključujući izravne konkurente, može odvijati u skladu s pravilima EU-a o tržišnom natjecanju.

Pismo podrške temelji se na Privremenom okviru za borbu protiv monopolapretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN••• koji je Komisija donijela 8. travnja 2020. Događanje organizira Europska platforma za suradnju klastera (link is external) u partnerstvu s Vijećem europskih bioregija (link is external) ( CEBR) i Europskim savezom klastera (link is external) (ECA), koji je također pružilo potporu Komisiji u analizi i utvrđivanju kapaciteta EU-a za proizvodnju cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Više info: OVDJE

Partners