News

Date25.04.2022.

Bogat program za ovogodišnji Dan grada Pule

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Komunalnoj palači gradonačelnik Pule Filip Zoričić, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi, ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Tanja Miličić i umjetnički voditelj INK – Gradskog kazališta Pula Luka Mihovilović predstavili su program obilježavanja Dana grada Pule. Prvo je to obilježavanje Dana Grada nakon pandemije koje, tijekom predstojeća dva tjedna, donosi više od 60 programa.

 „Pred nama su važni dani koji su obilježili našu povijest, a mi ćemo se kroz bogat program ponovno sjetiti Balaševića, Pietra Ciscuttija, u Pulu se vraćaju Atomci, Livio Morosin i bend, nastupit će Vesna Nežić Ružić, Anelidi, vraća se jazz, događa se rock i to su jako važne stvari. To su identitetske stvari Grada Pule! Dodatno simbolično je što uz Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe Pula slavi svoj dan. Sretan sam zbog toga, jer to je sloboda o kojoj govorim. Nadam se da će nas pratiti lijepo vrijeme i da će odaziv građana na programe biti velik“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Od 29. travnja do 9. svibnja 2022. godine održat će se bogat i raznolik program za sve uzraste, koncerti, izložbe, radionice, sportski programi, predstave i okrugli stolovi u organizaciji Javne ustanove Pula Film Festival te brojnih gradskih ustanova, udruga i drugih sudionika na 30-ak lokacija diljem grada. Tradicionalno, posebno će se obilježiti Međunarodni praznika rada 1. svibnja, Dan oslobođenja i Dan grada Pule 5. svibnja i Dan Europe 9. svibnja.

Pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi najavila je da će se Svečana sjednica gradskog vijeća Pule tradicionalno održati 5. svibnja u Istarskom narodnom kazalištu prigodnim uručivanjem nagrada i priznanja ovogodišnjim laureatima.

„Za Dan Grada Pule očekujemo goste koji će doći iz raznih dijelova svijeta. Ove godine obilježavamo 50. godišnjicu bratimljenja s austrijskim Grazom i talijanskom Imolom, 40 obljetnicu s Veronom i 10. obljetnicu sa Sarajevom. Predstavnici gradova pobratima potvrdili su dolazak na Dan Grada te gosti iz gradova prijatelja Čabra, Kranja, Pyeongtaeka iz Južne Koreje i grada Trsta“, kazala je pročelnica Ademi naglasivši da je Grad ove godine udružio sve ustanove u kulturi kojima je osnivač i njihove kreativne snage te je pripremljen i tjedan za mlade koji će se održati od 29. travnja do 5. svibnja

Ravnateljica Pula Film Festivala Tanja Miličić istaknula je da se, nakon dvogodišnje pauze, zbog epidemioloških mjera, program vraća u Park šumu Šijana gdje će se obilježiti tradicionalna proslava Međunarodnog praznika rada.

„Na glavnoj pozornici očekuju nas različiti programi za djecu i odrasle, a u završnicu programa uvest će nas band Top of the pops. Dosadašnji grah zamijenili smo mediteranskom prehranom odnosno gratis porcijama srdela. Od 29. travnja do 1. svibnja na Hidrobazi će se održati gastro-zabavni program. Povodom dječjeg Dana Grada, u utorak 3. svibnja na Giardinima i Forumu u jutarnjim satima na programu su prigodni sadržaji za djecu. U subotu 30. travnja na Trgu Portarata nastupat će Livio Morosin band, a u srijedu 4. svibnja na Kaštelu mladi glazbenici iz grupe Freaktion nakon kojih slijedi Atomsko sklonište“, najavila je ravnateljica Miličić dodavši kako će se od 4. do 8. svibnja u organizaciji Jedriličarskog kluba Uljanik, na Riječkom gatu, održati Pula Sailing Week.„Ove godine slavimo dvjestotu godišnjicu rođenja Pietra Ciscuttija, velikog pulskog dobrotvora i ljubitelja umjetnosti koji je Pulu zadužio mnogim ulaganjima i ocrtao konture grada kojeg poznajemo danas. Jedno od njegovih najvažnijih ulaganja zasigurno je izgradnja dvaju kazališta o svom trošku: Teatro Nuovo 1854. i Politeama Ciscutti (danas Istarsko narodno kazalište) 1881. godine. U čast ove velike obljetnice, velika dvorana Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula od 5. svibnja 2022. nosit će novo ime: Kazališna dvorana „Pietro Ciscutti“, sve u svrhu povećavanja svijesti o važnom djelovanju Pietra Ciscuttija za kulturnu scenu grada nekada i sada“, rekao je umjetnički voditelj INK – Gradskog kazališta Pula Luka Mihovilović.

Praznik rada započet će prvomajskim budnicama Puhačkog orkestra Grada Pule po mjesnim odborima te polaganjem vijenaca na spomen ploču palim radnicima 1920. godine na Trgu Portarati. Tradicionalno, vijenci će se položiti na spomen obilježja 5. svibnja na 77. obljetnicu oslobođenja Pule, koji se slavi kao Dan Grada, a polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma u Titovom parku 9. svibnja obilježit će se Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

Cjelokupan program manifestacije nalazi se u privitku. 

Partners