News

Date20.08.2020.

Novim autobusima u Puli osiguran ekološki prihvatljiv i visokokvalitetan oblik javnog gradskog prometa

Pulom prometuje 20 novih suvremeno opremljenih i ekološki prihvatljivih autobusa te je puštena u rad punionica na stlačeni prirodni plin

„Drago mi je što se nabavkom novih autobusa započelo s pružanjem znatno kvalitetnije usluga javnog gradskog prijevoza, a još i bitnije ovakvim javnim gradskim prijevozom doprinosimo zaštiti našeg okoliša. U posljednjih 15 godina najviše javnih sredstava uloženo je upravo u zaštitu okoliša. Priroda se štiti djelima, a ne samo riječima i zato sam danas izuzetno sretan i ponosan. Vjerujem da će obnovljeni vozni park Pulaprometa imati  za prioritet da usluga javnog prijevoza bude što bolja, učinkovitija, efikasnija te da se naši građani sve više opredijele za korištenje ovog vida prijevoza“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić te je u ime Grada Pule i svoje osobno proglasio otvorenje i puštanja u rad punionice na stlačeni prirodni plin na lokaciji pulske Plinare d.o.o. i stavljanje u pogon novih 20 Pulaprometovih  autobusa na stlačeni prirodni plin.

Uz domaćine Deana Kocijančića direktora Plinare d.o.o. Pula te Igora Škatara direktora Pulaprometa d.o.o. svojim prisustvom događaj su uveličali eurozastupnik Valter Flego, Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, predstavnici isporučitelja Robert Vrhovski, direktor Autobus d.o.o. i Velimir Marović, glavni izvršni direktor Grupa Auto Hrvatska te drugi uvaženi gosti.

Punionica i ekološki prihvatljivi autobusi javnog gradskog prijevoza nabavljeni su u sklopu projekta „Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice“, financiranog u okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja sa sveukupno 42,7 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava iz Kohezijskog fonda i Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Projekt nabavke autobusa na stlačeni prirodni plin i izgradnje punionice plina proveden je u partnerstvu gradskih trgovačkih društva Pulaprometa d.o.o. i Plinare d.o.o..

Direktor Škatar pojasnio je da je ideja za ovu hvalevrijednu investiciju započela kroz  promišljanje o poboljšanju prijevozne usluge, brizi o utjecaju na okoliš kao i namjeri za značajnijim korištenjem sredstava iz fondova Europske unije kao i nadležnih ministarstava.

„Ovime smo napravili jedan investicijski skok koji zasigurno ne bi bilo moguće ostvariti u takvoj mjeri da su se koristila sredstava operatera i jedinica lokalnih samouprava.

Upravo je u tome značaj ali i umijeće korištenje trenutno raspoloživih europskih fondova od iznimne važnosti za daljnji razvoj lokalne zajednice. Trenutno imamo projekt koji objedinjuje autobuse i punionicu u jednu funkcionalnu cjelinu. Na ovo će se u bliskoj budućnosti nadovezati i ostala vozila te tako cijelom projektu dati još veću opravdanost“ kazao je Škatar te dodao da je kroz nepunih godinu dana vozni park Pulaprometa gotovo u potpunosti obnovio a iznos koji je financiran preko fondova Europske unije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva regionalnog razvoja iznosi ukupno više od 60 milijuna kuna.  Naime, uz projekt nabavke autobusa na stlačeni prirodni plin i izgradnju punionice, Grad Pula je, podsjetimo, s osuvremenjivanjem voznog parka javnog gradskog prijevoza započeo još i prije kada je putem „No-regret“ projekta nedavno nabavljeno 12 novih autobusa.  

Novih 20, danas prezentiranih, autobusa zadovoljavaju visoke ekološke standarda te su, uz ostalo, prilagođeni osobama sa smanjenom pokretljivošću, moderno opremljeni,  klimatizirani i s ugrađenom wi-fi mrežom. Zahvaljujući opremljenosti i pogodnostima koje pružaju zasigurno će se utjecati na navike učestalijeg korištenja ovog vida prijevoza, što je ujedno ugrađeno u ciljeve projekta.

Za 12 gradskih autobusa (duljine 12 metara, niskopodne, klimatizirane,…) na stlačeni prirodni plin potpisan je ugovor sa tvrtkom MAN Importer Hrvatska. Ukupna cijena za navedene autobuse sa PDV-om iznosi 29.200.243,75 kuna.

Za 8 autobusa (duljine 12 metara, nisko-ulazne, klimatizirane,…) na stlačeni prirodni plin potpisan je ugovor sa tvrtkom Autobus d.o.o. Zagreb ovlašteni zastupnik za IVECO BUS. Ukupna cijena za navedene autobuse sa PDV-om iznosi 16.345.156,25 kuna.

U cijeni je uračunata i dijagnostička oprema kao i specijalni alat po jedan komplet za gradske odnosno nisko-ulazne autobuse, te osposobljavanje vozača i osposobljavanje radioničkog osoblja.

Direktor Plinare d.o.o. Pula Dean Kocijančić objasnio je da se istovremeno s procesom nabavke autobusa radilo na izgradnji punionice na stlačeni prirodni plin vrijedne 11 milijuna kuna. „Cjelokupni projekt je sufinanciran s čak 88 posto bespovratnih sredstava. Važno je naglasiti kako je benefit korištenja stlačenog prirodnog plina, osim što je ekološki prihvatljiviji, donosi i značajne uštede jer se na 20 autobusa uštedi između 1,5 i 2 milijuna kuna“, pojasnio je Kocijančić.

Čestitke i pohvale svima uključenima u projekt uputio je Valter Flego. „Iako put prema ostvarenju cilja nije bio lagan, Grad Pula znao je jasno prepoznati prioritete i uspješno usmjerio svoj napor  prema tome“, kazao je Flego.

Pohvale na angažmanu Grada Pule, trgovačkih društava i ostalih dionika te zadovoljstvo uspjehom realizacije ovih investicija iskazali su i ostali uvaženi gosti navodeći pritom da se očekuje daljnja uspješna suradnja kako u vidu predmetne tematike tako i u ostalim segmentima suradnje s ciljem realizacije kvalitetnih strateških i razvojnih projekata.

Iz svega navedenoga evidentno je da se Grad Pula opredijelio za čisti urbani promet i visoki stupanj održive urbane mobilnosti koja direktno doprinosi boljoj kvaliteti života stanovnika te je u suglasju s trendovima i novim europskim smjernicama.

Fotografije


Partners