News

Date15.12.2016.

Nova prilika iz EU fondova za poduzetnike kroz natječaj “Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu”

Prema podacima Europske komisije 99 posto poduzetnika (otprilike 20 milijuna) u kategoriji je malih i srednjih poduzetnika tj. imaju manje od 250 zaposlenika i smatraju se glavnim nositeljima gospodarskog rasta, inovacija, zapošljavanja i društvene integracije. Moderna definicija poduzetništva ističe snažnu vezu između poduzetništva i inovacija. Poduzetništvo se prepoznaje kao kritična veza između novih znanja i gospodarskog rasta. Shodno navedenome, upravo su mala i srednja poduzeća te inovacije jedna od ključnih prioritetnih područja Europske Unije.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je 9. prosinca 2016. godine objavilo natječaj Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu namijenjen malim i srednjim poduzećima. Poziv će se provoditi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Cilj ovog Poziva je podržati projekte usmjerene ka novim proizvodima i uslugama s višom i visokom dodanom vrijednošću koje imaju pozitivan učinak na poslovne rezultate i rast poduzeća te s tržišnim potencijalom na međunarodnoj razini.

Prihvatljive su projektne aktivnosti namijenjene primjeni rezultata istraživanja, razvoja i inovacija kako bi se potaknule poslovne aktivnosti i pokrenula proizvodnja novih proizvoda i usluga (novih za poduzeće i/ili novih na tržištu) te ostvarili pozitivni poslovni rezultati i rast poduzeća s potencijalom na međunarodnoj razini. Prihvatljive aktivnosti uključuju i inovacije procesa i organizacije poslovanja, pribavljanje i dobivanje patenata i drugih oblika nematerijalnog vlasništva, savjetodavne usluge za inovacije te usluge podrške inovacijama.

Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijava s krajnjim rokom dostave projektnih prijava 31. prosinca 2017. godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava u ukupnoj vrijednosti 114.000.000,00 kuna.

Više informacija možete pronaći na:  http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1318

Partners