News

Date19.12.2017.

Kroz EU projekt „KQ2 kultura i turizam“ u planu je razvoj gastronomskog centra u sklopu pulske Gradske tržnice

Grad Pula je, u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre i trgovačkim društvom Tržnica d.o.o., aplicirao projekt „KQ2 kultura i turizam“ kroz koji bi se trebalo realizirati razvijanje gastronomskog centra. Riječ je o jednom od ključnih gradskih prioriteta za daljnji razvoj i upravljanje tržnicom, koji će omogućiti dodatno obogaćivanje turističke i gastronomske ponude u gradu, kao i dodatnu promociju autohtonih istarskih proizvoda. Realizacija projekta planira se u sklopu programa Interreg prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Italije.

“Cilj nam je kroz projekt dodatno promovirati autohtone istarske proizvode koji su prepoznati i cijenjeni u cijelom svijetu, što potvrđuje i titula Istre kao najbolje maslinarske regije. Pritom je centralna tržnica idealno mjesto za prezentaciju istarske kulture stola i življenja, a projekt će ujedno utjecati i na dodatno obogaćivanje turističko-gastronomske ponude grada Pule i Istarske županije. Osim toga, na ovaj način izravno doprinosimo pozitivnom gospodarskom rastu te nastavljamo poticati daljnje oblikovanje poduzetničke klime, posebice turističkog sektora, i stvaramo preduvjete za njihovo dodatno unapređenje“, istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Projekt ima za cilj stvaranje edukativne kuhinje koja bi proširila ponudu pulske tržnice, uključujući i druge subjekte u okolici Pule s obzirom na to da će oko gastronomskog centra razviti nekoliko turističkih ponuda, revitalizirati postojeće okruženje stvarajući drugačiji kutak za slobodno vrijeme, u sklopu kojeg će se nuditi tradicionalni proizvodi stranim i domaćim posjetiteljima.

Centar bi također imao Obrazovni program koji bi se realizirao u suradnji sa Školom za ugostiteljstvo i turizam, Fakultetom ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" te mnogim drugim subjektima iz država koje su uključene u projekt. Riječ je o sadržaju koji će utjecati na širenje ponude pulske tržnice, ali i drugih subjekata u okolici Pule koji će se svojom ponudom uklopiti u budući gastronomski centar.

U realizaciji projekta sudjeluju partneri iz Italije s nekoliko tvrtki, udruga i institucija. Projekt je prijavljen u sklopu programa Prioritet ulaganja 6c: Očuvanje, zaštita, promicanje i razvoj prirodne i kulturne baštine. Aktivnosti su primarno usmjerene na poticanje gospodarskog razvoja kroz održivi turizam ili druge aktivnosti zasnovane na zaštiti i promociji prirodne i kulturne baštine. Za realizaciju projekta Gradu Puli i Gradskoj tržnici odobrena su sredstva u iznosu od 1.232.000,00 kuna.

Više saznajte: OVDJE

Partners