News

Date22.09.2017.

Kroz EU projekt FIESTA uštede više od 2 milijuna kWh u kućanstvima

Obitelji iz pet južnih europskih zemalja ukupno su uštedjele 2.053.036 kWh promjenom svog ponašanja u kućanstvu, objavili su konačni rezultati projekta FIESTA koji financira EU.

Trogodišnji projekt koji je nastojao potaknuti veću energetsku učinkovitost među obiteljima s djecom u Bugarskoj, Hrvatskoj, Cipru, Italiji i Španjolskoj, postigao je smanjenje od 896 tona CO2.

Trenutačno se u sektoru kućanstva odvija 29 posto ukupne potrošnje energije, a grijanje i hlađenje čine oko 66 posto ukupne potrošnje energije u kućanstvima. Da bi se smanjila ta brojka, projekt je uključio više od 2.300 kućanstava u "energetske preglede".

Pojedini audit odradio je energetski savjetnik, a navedeni je stručnjak obilazio obiteljske domove  i predlagao jednostavne promjene za uštedu na troškovima energije, kao što je kupnja energetski učinkovitijih uređaja, izolacijskih cijevi i grijalica za vodu te potpuno isključivanje kućanskih aparata tijekom noći.

Osim toga, u sklopu projekta organizirano je 350 radionica u gradovima sudionicama kako bi se raspravljalo o prednostima mijenjanja navika za energetske uštede. Osnovano je 14 Help Desk-ova koji su omogućili zainteresiranim građanima savjetovanje sa stručnjacima za energetiku.

U Puli je FIESTA pridonijela postizanju izvanrednih rezultata: došlo je do smanjenja potrošnje energije s uštedom energije  uz smanjenje emisije CO2 . Rezultati dokazuju da su se obitelji na lokalnoj razini pokazale voljne prihvatiti održivije ponašanje u kućanstvima uz pravilnu podršku i odgovarajuće vođenje od strane stručnjaka, što je u konačnici dovelo do ulaganja u održivu energetsku učinkovitost.

Jedan od rezultata  projekta  je izrada vodiča i crtani filmovi FIESTA, namijenjeni široj javnosti, a čiji sadržaj obuhvaća primarna područja potrošnje energije u kućanstvima odnosno prikazani su jednostavni načini za uštedu novca i energije.

Završna radionica projekta održana je 5. rujna u Bruxellesu (Belgija) na  kojoj se raspravljalo o najboljim metodama poticanja usvajanja energetski učinkovitog ponašanja. Projektni partneri iz općina Logrono i Pamplona (Španjolska) i Pazardjik (Bugarska) podijelili su svoja iskustva u sudjelovanju u FIESTA projektu, navodeći što se radilo u pojedinom lokalnom kontekstu u smislu poticanja građana na uštede.

Projekt FIESTA financiran je iz programa Europske unije  Inteligentne energije u koordinaciji znanstvenog instituta  AREA Science Park Trst.

Za više informacija posjetite http://www.fiesta-audit.eu/hr/ i OVDJE

Partners