News

Date12.05.2020.

Komisija pozdravlja dogovor Euroskupine o Europskom stabilizacijskom mehanizmu za kriznu potporu uslijed pandemije

Komisija pozdravlja dogovor Euroskupine o uspostavi Europskog stabilizacijskog mehanizma za kriznu potporu uslijed pandemije koji je postignut na videokonferenciji u petak, 8. svibnja 2020.

Instrument će biti dostupan svim državama članicama europodručja u iznosu od 2 % BDP-a dotične države članice za potrebe financiranja izravnih i neizravnih troškova povezanih sa zdravstvenom skrbi, lijekovima i troškovima prevencije uslijed pandemije COVID-a 19. Euroskupina se složila sa stajalištem institucija da sve članice ESM-a ispunjavaju uvjete prihvatljivosti za primanje potpore.

Također je prihvaćen prijedlog Komisije da se primijeni pojednostavljen okvir za izvješćivanje i praćenje, ograničen na obveze navedene u Planu za odgovor na pandemiju, kako je opisano u pismu izvršnog potpredsjednika Valdisa Dombrovskisa i povjerenika Paola Gentilonija od 7. svibnja.

Euroskupina je također diskutirala o gospodarskom stanju europodručja na temelju proljetne gospodarske prognoze Komisije za 2020. Izjava povjerenika Gentilonija na konferenciji za medije nakon sastanka Euroskupine dostupna je ovdje.

Više info: OVDJE

Partners