News

Date15.12.2019.

Kohezijska politika: Europska komisija ulaže u ekološki prihvatljiv prijevoz u Hrvatskoj

Europska komisija je odobrila više od 311 milijuna eura iz Kohezijskog fonda za obnovu 44 km duge dionice željezničke pruge Zagreb-Rijeka od Hrvatskog Leskovca do Karlovca, koja pokriva vrlo naseljeno područje koje je jedan od glavnih logističkih centara Hrvatske.

Projekt će ograničiti utjecaj prijevoza na okoliš tako što će se njime pridonijeti prelasku s cestovnog na željeznički prijevoz tereta i putnika, smanjenju trajanja putovanja i većoj sigurnosti. Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Omogućavanje i poboljšanje održivih i ekološki prihvatljivih načina prijevoza ključni su za našu borbu protiv klimatskih promjena koja je dodatno naglašena jučer predstavljenim europskim zelenim planom. Ovim ulaganjem iz Kohezijskog fonda u jednu od glavnih željezničkih pruga u Hrvatskoj činimo upravo to. Smanjit će se utjecaj prijevoza na okoliš, povećati sigurnost te ostvariti pozitivni gospodarski rezultati.

Ta dionica, koja bi trebala biti u funkciji krajem listopada 2023., dio je željezničke pruge Rijeka-Zagreb-Budimpešta u okviru mediteranskog koridora transeuropske prometne mreže (TEN-T), kao i željezničkog teretnog koridora 6 koji obuhvaća mediteransku regiju.

Partners