News

Date25.09.2015.

Istarski župan potpisao Europsku povelju o ravnopravnosti spolova

Istarski župan Valter Flego danas je, u sjedištu Istarske županije, u Puli, potpisao Europsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini u nazočnosti svoje zamjenice Viviane Benussi te predstavnica Sigurne kuće Istra, Jadranke Černjul i Branke Žužić. Time je Istarska županija postala četvrta županija u državi koja je potpisala Europsku povelju o ravnopravnosti spolova.

Uvodno pozdravivši sve prisutne, istarski je župan naglasio kako je ravnopravnost spolova temeljno pravo svih naših građana i od bitnog značaja za svaku demokratsku sredinu. „Zato nije dovoljno samo njegovo pravno definiranje, već je potrebna i primjena tog prava u svim sferama života - političkoj, gospodarskoj, kulturnoj i društvenoj“, izjavio je župan Flego dodavši kako je rad na jačanju tog prava najpovoljniji za niže razine vlasti koje su najbliže građanima. Župan Flego istaknuo je kako je snaga Istre oduvijek bila u visokim demokratskim standardima, posebice u multikulturalnosti, poštivanju i zaštiti manjinskih prava i prava žena.

„S tim ciljem, osnovali smo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova koje vodi brigu da od naših mjera podjednaku korist imaju i muškarci i žene u Istri te ćemo predložiti i novi saziv Povjerenstva za nekoliko mjeseci“, rekao je istarski župan.

Tom prilikom, izrazio je nastavak podrške radu organizacije „Sigurna kuća Istra" koja pruža pravnu i psihosocijalnu podršku i privremeni smještaj žrtvama obiteljskog nasilja te se zahvalio njezinim djelatnicima na svemu što čine za svoje korisnike.

Zamjenica župana Viviana Benussi iskazala je veliko zadovoljstvo što Županija potpisuje povelju kao nastavak na Akcijski plan za ravnopravnost spolova donesen 2013. godine.

„Ovo je veliki korak u pravom smjeru jer nas Povelja dodatno obvezuje na aktivnu promociju ravnopravnijeg odnosa muškaraca i žena“, rekla je Benussi dodavši kako se potpisivanjem želi ujedno obilježiti sutrašnji Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul podsjetila je da iduće godine obilježavaju deset godina postojanja te se zahvalila Županiji na podršci svih ovih godina. Također, Černjul je istaknula kako je njihovo postojanje i rad itekako opravdan budući da su od 2006. godine uspjeli smjestiti 146 žena i djece, žrtve obiteljskog nasilja. Na samom kraju, župan Flego naglasio je kako danas pravo na ravnopravnost između muškaraca i žena ključ našega gospodarskog i društvenog uspjeha te apelirao na sve općine i gradove da potpišu Europsku povelju.

Partners