News

Date26.03.2019.

Istarska razvojna agencija: Sabatti na međunarodnoj konferenciji u Beogradu o brendiranju kvalitetnih istarskih proizvoda putem oznake IQ

U utorak, 26. ožujka 2019. godine održana je u Beogradu konferencija  na temu „Brendiranje – Stvaranje boljeg okruženja za život i poslovanje“, na kojoj je kao jedan od  sudionika panel diskusije, na poziv organizatora; Razvojne agencije Srbije, Stalne konferencije gradova i općina te Srpske asocijacije regionalnih razvojnih agencija, sudjelovao i direktor Istarske razvojne agencije, dr.sc. Boris Sabatti.
Konferencija koja je izazvala velik interes javnosti, okupila je mnoštvo zainteresiranih predstavnika institucija te privatnog sektora Republike Srbije, koji su željeli saznati više o procesima brendiranja regija te vezanom pozicioniranju.
Sabatti je u svojem izlaganju  govorio o programu brendiranja Istarske županije kao regije kvalitetnih proizvoda i usluga putem oznake IQ  - Istrian Quality – Istarska kvaliteta  te pojasnio način na koji Istarska županija uz koordinaciju Istarske razvojne agencije  razvija vezane aktivnosti, koje prije svega obuhvaćaju definiranje pravila za dodjelu oznake IQ za kvalitetne istarske proizvode, edukaciju proizvođača, sam proces dodjele i nadzor kvalitete te isto tako vezanu marketinšku promociju na županijskoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. 
Pri navedenom ključna je i suradnja svih razvojnih dionika u Istarskoj županiji, naveo je Sabatti, kao što su Turistička zajednica, Agencija za ruralni razvoj Istre, nadležni županijski odjeli te stručna tijela koja sudjeluju u izradi relevantnih pravilnika, kao što je Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču.
U tijeku  je trenutno jačanje sustavnog pristupa u brendiranju istarskih proizvoda te se dodjela oznake IQ  širi na ekstra djevičansko maslinovo ulje, jaka alkoholna pića (komovica, biska, ruda i medenica), istarski pršut i med, naglasio je Sabatti te dodao da je za male proizvođače to izvrsna prilika za izdvajanje iz konkurentskog okruženja, a samim kupcima se istovremeno garantira kvaliteta.
Na tragu navedenih primjera Razvojna agencija Istočne Srbije razvila je nedavno vlastite procese brendiranja, čime se otvaraju i brojne mogućnosti za suradnju  u umrežavanje i agencija i poduzetnika u široj regiji.

Više info: OVDJE

Fotografije


Partners