News

Date27.07.2020.

Informacija o završetku EU projekta MedCycleTour i poziv za djelovanje sukladno Planu aktivnosti razvoja biciklističke mediteranske rute EuroVelo 8 za Hrvatsku za razdoblje od 2018. do 2030. god

Dana 22. kolovoza 2020. god. završava EU projekt MEDCYCLETOUR (MEDiterranean CYCLE route for sustainable coastal TOURism), sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru programa teritorijalne suradnje Interreg Mediterranean, koji je započeo 01. veljače 2017. god., a provodio se s ciljem razvoja i promocije cikloturizma na Mediteranu kroz uspostavu EuroVelo 8 (EV 8) - mediteranske biciklističke rute. 

Specifičan cilj projekta bio je: unaprijediti politike održivog i odgovornog turizma i prometa kroz razvoj biciklističke rute EV 8, povećati učinkovitost i isplativost ulaganja u biciklističku infrastrukturu, potaknuti aktivnu mobilnost lokalnog stanovništva te razvijati i promovirati održivi cikloturizam. Glavni rezultati projekta su: definirana ruta biciklističke staze EV 8, web stranica rute, spreman turistički proizvod, gotov pilot projekt putokaza, mreža dionika, stečeno znanje, preporuka za javne politike i akcijski plan razvoja rute. U projekt su bili uključeni partneri iz 8 mediteranskih zemalja, a projektni partneri iz Hrvatske bili su Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj (CEDRA HR).

Mediteranska ruta jedna je od 15 transnacionalnih biciklističkih ruta EuroVelo mreže ruta u Europi i smatra se budućom cikloturističkom magistralom Mediterana, budući da prolazi kroz čak 11 država, od Cadiza (Španjolska) na zapadu do Cipra na istoku, ukupne dužine 7.500 km.

Duljina biciklističke rute EuroVelo 8 u Hrvatskoj, kroz 7 županija, iznosi 1.116 km, glavne rute, i 357 km, alternativne rute. Od toga najviše, odnosno 250 km, pripada Istarskoj županiji, u kojoj EV 8 prolazi područjem 23 jedinice lokalne samouprave  (8 gradova i 15 općina), smještenih uz zapadnu i istočnu obalu istarskog poluotoka. Na istarskoj ruti EV 8 postoji značajan udio problematičnih dionica na cestama s jakim, umjereno jakim te vrlo jakim prometom, kao i više opasnih mjesta, te nekoliko fragmenata boljeg ili lošijeg makadama. 

U sklopu projekta MedCycleTour izrađen je Plan aktivnosti za razvoj Mediteranske cikloturističke rute - Euro Velo 8 kroz Hrvatsku za razdoblje od 2018. do 2030. god., kojem je najvažniji zadatak osigurati nastavak razvoja EV 8 rute po završetku projekta. Ovaj akcijski plan ima za cilj pružiti strukturirani pregled različitih aktivnosti potrebnih za razvoj rute s kratkim objašnjenjima i pregledom na kojim su mjestima U Hrvatskoj, na 1.116 km rute, te aktivnosti relevantne. Plan obuhvaća razvoj rute za relativno dugo razdoblje, do 2030. god., tako da su smjernice i preporuke za aktivnosti u kasnijim godinama podložne promjenama, pod utjecajem novih situacija i novih spoznaja. Cilj Plana je da, svojim katalogom predloženih aktivnosti, posluži kao konkretan priručnik i pomoć svim dionicima koji će u budućim godinama raditi na razvoju ove rute. 

Najvažniji korak, koji je istaknut u Planu aktivnosti, nije niti jedna pojedina aktivnost, nego osiguranje kontinuiteta koordiniranog razvoja EV 8 rute. Razvoj rute je dugoročan projekt koji će potrajati desetljećima, pa je po završetku projekta potrebno uspostaviti organizaciju koja će kontinuirano brinuti o razvoju, nadzoru, održavanju i promociji rute. U prilog bržeg razvoja rute u Istarskoj županiji, imamo dvije značajne okolnosti: Hrvatske ceste, kao upravitelj državnih cesta, preuzele su 2017. god. obvezu implementacije i izgradnje biciklističke staze u koridoru državne ceste, prigodom svih budućih zahvata gradnje i održavanja; ITU mehanizam Urbanog područja Pule, odnosno Grada Pule i okolnih 5 jedinica lokalne samouprave, sa svojim razvojnim ciljevima podudara se sa potrebama razvoja cikloturističke rute EV 8 južne Istre.

Uvažavajući sve navedeno, pozivaju sve jedinice lokalne samouprave u Istarskoj županiji, na ruti međunarodne biciklističke staze EuroVelo 8, da se proaktivno uključe u njezin kontinuirani daljnji razvoj, sukladno Planu aktivnosti do 2030. god., sa ciljem daljnjeg razvoja cikloturizma te unapređenja održivog razvoja turizma i prometa u Istarskoj županiji. Koristi su pritom višestruke, za turizam, naročito u novim uvjetima funkcioniranja, poradi pandemije COVID-19, ali i za sigurnije prometovanje svih dionika na istarskim prometnicama. Kontakti za sve Vaše upite (dugoročni razvoj rute EV 8, razvoj cikloturizma, lokalna mobilnost, tehnička pomoć u pisanju cikloturističkih projekata, edukacijske radionice i dr.) su:

  • Ivana Karuza, voditeljica Odjela za EU projekte, HTZ, ivana.karuza@htz.hr, tel. + 385 1 4699 331
  • Lidija Mišćin, stručna suradnica na projektu MedCycleTour, HTZ, lidija.miscin@htz.hr, tel. +385 91 604 9487
  • Davorin Belamarić, vanjski suradnik na projektu, davorin.belamaric@gmail.com, tel. +385 91 6105 436
  • Ranko Milić, predsjednik CEDRA HR (Cluster za eko društvene inovacije i razvoj), ranko.milic@cedra.hr, tel. +385 98 1701 533

Više info: https://www.htz.hr/hr-HR/projekti-i-potpore/medcycletour

Fotografije


Partners