News

Date16.10.2014.

Ida u konkurenciji za Oscara u čak pet kategorija

Poljski hit film Ida redatelja Paweła Pawlikowskog kandidirat će se za Oscara ne samo u kategoriji najboljeg stranog filma, već i u najvažnijim kategorijama - za najboljeg redatelja, najbolji scenarij, najbolju fotografiju i najbolju glavnu glumicu.

Ida će na 12. Zagreb Film Festivalu biti prikazana u programu Dana LUX filma, koji predstavlja tri finalista za Nagradu LUX. U sklopu predstavljanja spomenutog programa, na ZFF nam stiže koscenaristica filma Rebecca Lenkiewitz. 

Ida je prvi film na materinjem poljskom jednog od vodećih britanskih filmaša Pawela Pawlikowskog o bolnom pitanju njegove izrazito katoličke domovine, o pitanju antisemitizma i tretmana Židova u Drugom svjetskom ratu od strane etničkih Poljaka.

Bio je hit i na kino blagajnama gdje je do sada samo u SAD-u zaradio 3.7 milijuna dolara, a trenutačno je u konkurenciji i za nagradu  People's Choice Award Europske filmske akademije. Zbog velikog uspjeha koji je postigao  u Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u naći će se u konkurenciji i za nagradu BAFTA-e,  Césara i Zlatni globus.

Na ZFF-u nagradu LUX osim koscenaristica filma Rebecca Lenkiewitz predstavit će još jedan od nominiranih autora, redatelj filma Razredni neprijatelj Rok Biček, kao i utemeljiteljica nagrade Doris Pack.

Partners