News

Date21.06.2019.

IDA sudjelovala na završnoj konferenciji projekta LIFE SEC ADAPT

IDA, kao koordinator projekta zajedno sa predstavnicima Istarske županije te pet istarskih gradova: Buzeta, Labina, Pazina, Pule i Rovinja, 18. lipnja 2019. godine u Anconi, sudjelovala je  na završnoj konferenciji europskog projekta LIFE Sec Adapt, kojemu je osnovni cilj prilagodba klimatskim promjenama i podupiranje prijelaza na niskougljično gospodarstvo. Na završnoj konferenciji sudjelovalo je 50-ak sudionika iz Italije, Španjolske i Grčke, zemalja koje uz Hrvatsku sudjeluju u realizaciji projekta.
Gradonačelnik Grada Buzeta, Siniša Žulić, u ime istarskih gradova, partnera na projektu - Buzeta, Labina, Pazina, Poreča, Pule i Rovinja, predstavio je rezultate projekta i sve što se u sklopu projekta u posljednje četiri godine uspjelo realizirati te se osvrnuo na planove za budućnost na polju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.
Strategije i Akcijski planovi prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP) kao jedan od glavnih rezultata Life Sec Adapt projekta, izrađeni od strane samih gradova te uz podršku IDA-e., strateški su dokumenti koji su temelj za daljnju prijavu projekata energetske učinkovitosti na europske Operativne programe, čime su se istarski gradovi pridružili grupi naprednih gradova i područja koji brinu o svojoj budućnosti, sukladno smjernicama novog integriranog sporazuma gradonačelnika.
Naime, kroz provedbu aktivnosti projekta, sustavno i planski ojačani su ljudski resursi uključenih gradova te su isti svojim kapacitetima izradili predmetne zahtjevne dokumente, koje će redovito revidirati sukladno tekućim aktivnostima i ostvarenim rezultatima.

Projektom  Life Sec Adapt Istarska razvojna agencija nastavlja strateški razmišljati, nastavivši tako suradnju s gradovima po pitanju podizanja svijesti vezano za prilagodbu klimatskim promjenama i zajednički pristup izazovima s kojima se susreću žitelji Istarske županije. Nužno je nastaviti planiranje i realizaciju projekata u kojima se isključivo ili djelomice koriste obnovljivi izvori energije, a kojima se afirmiraju načela i važnost energetske učinkovitosti. Također je vrlo važno raditi na informiranju i podizanju svijesti građana kako bi se stvorila kritična masa koja će pozitivnim primjerima raditi na smanjenju potrošnje energije, a samim time i smanjenju emisija CO2.

U projektu sudjelovale su četiri članice Europske unije: Italija, Hrvatska, Grčka i Španjolska. Nositelj projekta je Sviluppo Marche SpA, dok su preostali talijanski partneri Regione Marche te 12 gradova navedene pokrajine: Ancona, Pesaro, Urbino, Senigallia, Jesi, Fabriano, Macerata, Fermo, Ascoli Piceno, Offida, San Paolo di Jesi, Santa Maria Nuova. Partner iz Španjolske je Grad Bullas, a iz Grčke Grad Patras. Partneri iz Hrvatske jesu Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o., kao koordinator projekta, Istarska županija te šest istarskih gradova: Pula, Rovinj, Poreč, Buzet, Labin, Pazin. 
Projekt je započeo s provedbom započeo 1. rujna 2015. godine i trajao je 46 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 24.500.000,00 kuna, a budžet Istre u projektu iznosi 7.000.000,00 kuna.

Partners