News

Date09.09.2020.

Govor o stanju Unije 2020. #SOTEU

O govoru o stanju Unije – putokaz za sljedeću godinu 

Predsjednik Europske komisije u rujnu svake godine u Europskom parlamentu drži govor o stanju Unije, u kojem se osvrće na postignuća u protekloj godini i predstavlja prioritete za iduću.

Predsjednik također navodi kako će se Komisija suočiti s najhitnijim izazovima s kojima se suočava Europska unija i ostvariti ideje za oblikovanje budućnosti EU-a.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, održat će svoj govor 16. rujna 2020. Nakon govora održat će se plenarna sjednica sa zastupnicima u Europskom parlamentu.

Komisijine glavne ambicije

Prioriteti utvrđeni na početku mandata i dalje vrijede za suočavanje s današnjim izazovima. Komisija je i dalje vrlo odlučna u ostvarivanju ciljeva svojih vodećih inicijativa, europskog zelenog plana i digitalne strategije, jer su oni ključni za ponovno pokretanje europskog gospodarstva i izgradnju otpornije, održivije, pravednije i prosperitetnije Europe.

Europa mora predvoditi tranziciju prema zdravom planetu i novom digitalnom svijetu. No u tome može uspjeti samo ako ujedini svoje građane i poboljša svoje jedinstveno socijalno tržišno gospodarstvo kako bi odgovaralo novim ambicijama današnjice. To znači maksimalno iskorištavanje svih naših prednosti i potencijala te naglasak na jednakosti i stvaranju prilika za sve: bez obzira na to jesu li žene ili muškarci, s istoka, zapada, juga ili sjevera, mladi ili stari. Europa će i dalje nastojati postići više na domaćem planu kako bi bila predvodnica u svijetu.

Više info: OVDJE

Partners