News

Date07.09.2018.

Govor o stanju Unije 2018.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održat će u srijedu, 12. rujna 2018., svoj godišnji govor o stanju Unije u Europskom parlamentu.

U prošlogodišnjem govoru predsjednik Juncker iznio je svoju viziju budućeg razvoja Europske unije do 2025. Govor je bio popraćen konkretnim inicijativama za trgovinu, provjeru ulaganja, kibersigurnost, industriju i podatke. Ovogodišnji se govor održava uoči europskih izbora 2019. i u kontekstu tekuće rasprave o budućnosti Europske unije s 27 država članica. Govor će opet biti popraćen novim prijedlozima te će se odmah prijeći s riječi na konkretna djela.
Svake godine u govoru o stanju Unije iznosi se pregled postignuća u protekloj godini i predstavljaju prioriteti za nadolazeću. Predsjednik predstavlja i načine na koje Komisija namjerava odgovoriti na najvažnije izazove s kojima se Europska unija suočava. Nakon govora slijedi plenarna rasprava kojom se otvara dijalog s Europskim parlamentom i Vijećem radi izrade programa rada Komisije za sljedeću godinu.
Možete pratiti poboljšanu verziju prijenosa govora (s grafičkim prikazima, tablicama i ostalim vizualnim sadržajima) uživo na Facebooku Ovdje.

Govor će se prenositi i na 23 jezika na web-mjestu Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Partners