News

Date08.01.2019.

Europske prijestolnice kulture 2019. – Plovdiv i Matera

S 1. siječnjem 2019. bugarski Plovdiv i talijanska Matera na godinu dana preuzimaju titulu europskih prijestolnica kulture.

Kulturni programi Plovdiva i Matere odražavaju viziju budućnosti tih gradova i Europe, ujedno odajući počast izvanrednim stoljetnim baštinama tih gradova. Inicijativa europskih prijestolnica kulture stvara zajedništvo i ističe ulogu kulture u izgradnji europskog identiteta. Oba će grada pridonijeti trajnosti uspjeha prošlogodišnje europske godine kulturne baštine, koji je pokazao kako kultura mijenja naše gradove i regije nabolje. Plovdivu i Materi želim puno uspjeha u idućoj godini, rekao je europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

Plovdiv je prvi bugarski grad kojem je dodijeljena titula europske prijestolnice kulture. Program će, pod sloganom „Zajedno”, tijekom 2019. cijeloj regiji otvoriti nove prilike i istaknuti grad na međunarodnoj sceni. Organizira se više od 300 projekata, koji će se izvoditi ne samo u Plovdivu nego i u južnoj središnjoj regiji Bugarske i u Varni, Sofiji i Velikom Tarnovu. Među tim projektima su festivali i aktivnosti lokalnih zajednica, koji su organizirani oko tema karakterističnih za Plovdiv, njegovu povijesnu i kulturnu baštinu i budućnost. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u mnogobrojnim aktivnostima, od upoznavanja s ćirilicom i različitih izložbi do kazališnih predstava postavljenih u suradnji sa zapadnobalkanskim, romskim i turskim zajednicama. Povodom otvorenja od 11. do 13. siječnja održat će se brojna događanja, neka od njih i na otvorenome. Uvečer 12. siječnja bit će glazbenih i plesnih nastupa te svjetlosni performans. Svečanom otvorenju 12. siječnja prisustvovat će povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel.

Pod sloganom „Otvorena budućnost” program Matere fokusira se na socijalnu i kulturnu uključivost i inovativnost kroz suradnju. Najvažniji su događaji „Ars excavandi”, suvremeni pogled na povijest i kulturu podzemne arhitekture, „Novi pogled na renesansu”, putovanje kroz umjetničku prošlost Basilicate i Apulije, i „Poezija primarnih brojeva”, izložba o centralnoj ulozi matematike u radu umjetnika tijekom stoljeća. U suradnji s kazalištem San Carlo u Materi će se održati prva izvedba opere Cavalleria Rusticana na otvorenom, a u suradnji s lokalnim kreativnim zajednicama i europskim partnerima priprema se još 27 projekata. Na proslavi povodom otvorenja, koja će se održati 19. i 20. siječnja, okupit će se 2000 glazbenika iz sela Basilicate i drugih dijelova Europe. Povjerenik Tibor Navracsics prisustvovat će svečanom otvorenju 19. siječnja.

Kontekst

Inicijativa europskih prijestolnica kulture, koju je 1985. pokrenula tadašnja grčka ministrica kulture Melina Mercouri, od svog je nastanka prerasla u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europi. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora imati istaknutu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i aktivno uključivanje građana te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice.

Preuzimanje titule europske prijestolnice kulture ujedno je izvrsna prilika gradovima da kroz kulturu promijene svoj imidž, postanu vidljiviji na karti svijeta, privuku više turista i preispitaju svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak na kulturnu, ali i na društvenu i gospodarsku sferu u gradu i u okolici.

Europske prijestolnice kulture 2018. bili su Valletta na Malti i Leeuwarden u Nizozemskoj. Titulu će nakon Plodiva i Matere 2019. u 2020. ponijeti Rijeka i Galway (Irska), u 2021. Timisoara (Rumunjska), Elefsina (Grčka) i Novi Sad, u 2022. Esch (Luksemburg) i Kaunas (Litva) te u 2023., kako je preporučeno, Vesprim (Mađarska).

Više info: OVDJE

Partners