News

Date04.02.2015.

EU projektom DRINKADRIA do zaštite izvorišta pitke vode

U Istarskom vodovodu d.o.o., u Buzetu, juler je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati ostvareni u sklopu europskog projekta DRINKADRIA -„Umrežavanje radi opskrbe pitkom vodom i zaštite vodnih izvora u Jadranskoj regiji". O važnosti projekta govorili su istarski župan Valter Flego, pomoćnica pročelnika UO za održivi razvoj Ljiljana Dravec te direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina.

Projekt se provodi u osam zemalja Jadransko-jonske regije (Italija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija i Grčka) te u njemu sudjeluje ukupno 17 partnerskih institucija, među kojima su Istarska županija i Istarski vodovod d.o.o.

Kako je naglasio župan Flego projektom DRINKADRIA zaštitit će se izvorišta pitke vode, zajednički planirati upravljanje vodnim resursima te poboljšati vodoopskrbu na projektnom području.

„Cilj Istarske županije je biti zelenom regijom u punom smislu te riječi i zato smatramo kako je odgovorno upravljanje našim prirodnim resursima presudno za budućnost Istre“, kazao je župan istaknuvši kako je Istarska županija u razdoblju od 2008. godine do danas realizirala 7 projekata na području zaštite okoliša, a u sklopu kojih se samo za aktivnosti županije osiguralo bespovratnih 11.400.000,00 HRK.

„Posebno mi je drago što je u projekt uključen i Istarski vodovod kojemu je to prvi europski projekt. Sudjelovanjem u projektu DRINKADRIA Istarski vodovod gradi vlastito iskustvo u korištenju sredstava EU fondova, što je dobra podloga za buduće projekte po pitanju unaprjeđenja vodoopskrbnih sustava, a time i kvalitete usluga pružanih potrošačima“, kazao je župan dodajući kako je DRINKADRIA dobar primjer zajedničkog planiranja i kandidiranja EU projekata

Istarska županija će, kazala je pomoćnica pročelnika Dravec, projektom u potpunosti osigurati izradu „Programa sanacije unutar zona sanitarne zaštite Istarske županije za postojeće građevine i postojeće djelatnosti“. Njegovom izradom Istarska županija izvršava svoju zakonsku obvezu, pri tom koristeći sredstva iz EU fondova.

Projekt DRINKADRIA  se provodi u sklopu Operativnog programa IPA Adriatic 2007 -2013., a razdoblje implementacije traje od prosinca 2013. do ožujka 2016. godine. Ukupna vrijednost projekta je 6.643.648,36 EUR, od čega je Istarskoj županiji za provođenje svojih aktivnosti predviđeno 177.787,77 EUR.

Osim konkretnih infrastrukturnih radova u cilju poboljšanja sustava vodoopskrbe, te znanstvenih studija, planova i programa za zaštitu i održivo korištenje pitkih voda, projekt ima i značajnu edukativnu ulogu usmjerenu podizanju svijesti stanovništva i ciljnih skupina (u ovom slučaju djece i mladih svih uzrasta – vrtići i osnovne škole, srednje škole i fakulteti) o potrebi zaštite pitkih voda.

Fotografije


Partners