News

Date17.12.2020.

Erasmus+ i Europske snage solidarnosti – ulaganje u buduće generacije Europe

Komisija je jučer objavila godišnje izvješće o programu Erasmus+ za 2019. iz kojeg se vidi da su programom u potpunosti ostvareni ciljevi za tu godinu, da je provedba bila na zavidnoj razini te da su se sredstva učinkovito trošila. Iz godine u godinu ukupna proračunska sredstva za program Erasmus+ sve su veća. U 2019. iznosila su 3,37 milijardi eura, odnosno 547 milijuna eura više nego 2018., što je povećanje od 20 %. Tim se proračunskim sredstvima u okviru programa Erasmus+ mogla pružiti potpora za stjecanje iskustva učenja u inozemstvu za gotovo 940 000 sudionika te su se osigurala financijska sredstva za oko 25 000 projekata i 111 000 organizacija.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Erasmus je europska priča o uspjehu. Taj program već više od tri desetljeća pokazuje da ima dodanu vrijednost. Njime se na učinkovit način suočavamo s mnogim društvenim izazovima u Europi. U budućnosti ćemo imati opsežniji, kvalitetniji i bolji program Erasmus+, koji će nam pomoći u nastojanju da do 2025. uspostavimo europski prostor obrazovanja.

U 2019. u okviru programa dodijeljena su financijska sredstva za mobilnost gotovo 505 000 studenata i osoblja iz područja visokog obrazovanja, a nastavila se pružati potpora i učenicima i osoblju u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju pa je iz tog područja više od 192 000 sudionika 2019. određeno vrijeme provelo učeći u inozemstvu. Prvih 17 europskih sveučilišnih saveza osnovano je u lipnju 2019., a na raspolaganju im je gotovo 85 milijuna eura. Iz dijela programa posvećenog sportu financirano je 260 projekata sredstvima u vrijednosti od 49,3 milijuna eura.

Komisija je danas objavila i prvo izvješće o provedbi programa Europske snage solidarnosti, koja je započela u listopadu 2018. To je prvi program EU-a koji je u potpunosti namijenjen podupiranju sudjelovanja mladih u aktivnostima solidarnosti. U prvih 15 mjeseci postojanja Snage su pružile potporu za 3750 projekata, a više od 27 000 mladih dobilo je priliku za pojedinačno ili timsko volontiranje, pripravništvo ili zaposlenje.

Kontekst

Program Erasmus+ i njegovi prethodnici među najkonkretnijim su postignućima EU-a. Više od 30 godina mladima nude priliku da otkriju kako se živi drugdje u Europi, a da pritom nastave učiti i studirati. Program se i dalje širi i dopire do novih regija i sudionika. Otvoren je i partnerskim zemljama iz cijelog svijeta.

Države članice i Europski parlament postigli su 11. prosinca politički dogovor o programu Erasmus+ za novo programsko razdoblje od 2021. do 2027. Novi program neće biti samo uključiviji i inovativniji, već će biti usklađen i s digitalnom i zelenom tranzicijom. Program će imati posebno važnu ulogu u ostvarivanju europskog prostora obrazovanja do 2025. i mobilizaciji sektora obrazovanja i osposobljavanja te sektora mladih i sporta za brz oporavak i budući rast. Europskim učenicima i studentima pružit će brojne nove mogućnosti. Zahvaljujući većoj pristupačnosti i fleksibilnijim oblicima mobilnosti u njemu će moći sudjelovati raznolikija populacija, uključujući osobe s manje mogućnosti i učenike koji su sad uključeni u aktivnosti mobilnosti. Ponudit će se nove prilike za suradnju, poticati inovacije u oblikovanju kurikuluma, u načinima učenja i poučavanja te promicati zelene i digitalne vještine. U okviru programa podupirat će se i nove vodeće inicijative, kao što su europska sveučilišta, akademije za stručno usavršavanje učitelja, centri strukovne izvrsnosti i DiscoverEU.

Nakon pripremne faze koja je počela 2017. i trajala do početka 2018. Europske snage solidarnosti od listopada 2018. djeluju kao program financiran sredstvima EU-a s operativnim proračunskim sredstvima u vrijednosti od 375,6 milijuna eura za razdoblje od 2018. do 2020. Program se nadovezuje na prethodne inicijative EU-a u području solidarnosti kako bi ponudio jedinstvenu pristupnu točku za organizacije aktivne u sektoru solidarnosti i mlade koji žele pridonijeti društvu u područjima koja su im najvažnija.

S obzirom na uspješnost inicijative Europska komisija predložila je da u razdoblju od 2021. do 2027. Europske snage solidarnosti nastave svoje aktivnosti i prošire ih na humanitarnu pomoć EU-a s ukupnim proračunskim sredstvima u vrijednosti od 1,009 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. To je potvrđeno političkim dogovorom o novom programu koji su Europski parlament i države članice postigle 11. prosinca.

Više info: OVDJE

Fotografije


Partners