News

Date16.09.2016.

EDIC Pula-Pola: Predstavljen URBACT III program

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti jučer se u prostorijama Istarske razvojne agencije održalo predstavljanje URBACT III programa kojemu su nazočili predstavnici Informacijskog centra Europe Direct (EDIC) Pula-Pola, Udruge gradova u RH, Grada Pule-Pola, Istarske županije, Istarske razvojne agencije i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Predstavnici nacionalne URBACT točke za Hrvatsku Marko Ercegović i Mario Žuliček održali su predstavljanje URBACT III programa za održivi razvoj gradova. „Riječ je o novom programu europske komisije usmjerenom na jačanju kapaciteta gradova ka dizajniranju ponude i politike održivog razvoja“ kazao je Ercegović te nadodao kako je fokus programa održivi urbani razboj gradova. Upravo zato potrebno je usvojiti pristup koji nam kazuje kako se razvijati i zadovoljiti trenutne potrebe, a da se pritom ne ugroze buduće generacije, dodaje  Ercegović. „Taj pristup zahtjeva širu participaciju kako građana tako i predstavnika privatnog sektora u jedan integrirani sustav pomoću kojega se lakše rješavaju gospodarski, ekološki i socijalni problemi“ naveo je Marko Ercegović pojašnjavajući ideju kojom se žele pokušati riješiti problemi gradova na jedan sveobuhvatni holistički način.

 

Aktivnosti programa URBACT usmjerene su na stvaranje mreža gradova koji imaju slične probleme u svojim zajednicama. Okupljenim sudionicima predstavljene su i glavne metode i alati koji se koriste u okviru programa, svrha i način rada lokalnih grupa te aktualne mreže u kojima sudjeluju hrvatski gradovi, kojih je deset uključeno. Inače, ulogu nacionalne URBACT točke za Hrvatsku provodi Udruga gradova u RH , nacionalno udruženje koje okuplja 121 od 128 hrvatskih gradova.

Fotografije


Partners