News

Date28.09.2018.

EDIC Pula na tribini GONGA „Mojih prvih pet u EU – kakvu budućnost želim?“

Djelatnica Grada Pule sudjelovala je na tribini „Mojih prvih pet u EU – kakvu budućnost želim?“ u organizaciji GONG-a, u sklopu aktivnosti Europe Direct Informacijskog centra EDIC Pula-Pola. Tribinu koja se održala jučer u Društvenom centru Rojc u Puli, moderirali su djelatnici GONG-a Lucija Dumančić i Dražen Hoffmann, a glavna tema bila je ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, te  pet godina poslije raspraviti o pozitivnim i negativnim stranama članstva u EU.

Nakon uvodnog predstavljanja, doc. dr. sc. Adrijana Martinović, približila je brojnim sudionicima temu „Građanstvo Unije i sloboda kretanja radnika u EU“, te se osvrnula na prava građana Unije, razlika između prava koja uživaju svi kao građani Unije te prava i jamstava koja pripadaju ekonomski aktivnim građanima tj. radnicima migrantima na temelju tog statusa.

Prof. dr. sc. Berto Šalaj, predstavio je temu „Kriza EU: EU između populizma i tehnokracije“ te objasnio pristup populizmu, jačanje populizma, uzroci jačanja i EU između populizma te tehnokracije. Tomislav Korman je ispred ureda Europskog parlamenta u RH predstavio institucionalnu kampanju izbora za Europski parlament, te pozvao sve sudionike da budu dio promjena u Europskoj uniji i sudjeluju u kampanji  ”This time I’m voting” (#ovajputglasam). Također je upoznao sudionike s novom web stranicom ovajputglasam.eu gdje se nastoji inspirirati Europljane ne samo da glasuju, već i da pomognu uvjeriti druge da izađu na europske izbore. Europski izbori će se diljem zemalja članica EU održati između 23. i 26. svibnja 2019. godine, a na stranici ovajputglasam.eu moguća je registracija kako bi se pratile novosti oko izbora, podijelili svoje mišljenje i oblikovali budućnost Europske unije.

Djelatnica Europe Direct Informacijskog centra EDIC Pula-Pola, objasnila je kada je i zašto osnovan EDIC Pula-Pola, te se osvrnula na važnost njegove uloge u informiranju europskih građana i promicanja građanskog sudjelovanja na lokalnoj i regionalnoj razini, a kao jednom od najaktivnijih EDIC centara u Hrvatskoj odobrena su mu sredstava za rad do kraja 2020. godine. Ujedno je zbog bogatog iskustva u kontaktu i radu s građanima imenovan od Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj da predstavlja sve informacijske centre iz Hrvatske u radnoj skupini Glavne uprave za komuniciranje Europske komisije, koja ima savjetodavnu ulogu za sadržaj i format publikacija te web sadržaje namijenjene svim građanima Europske Unije.

Na tribini su osim uvodnih predstavljana sudionici dobili odgovore na pitanja kao što je to je status europskog građanstva i što Europska unija nudi svojim građankama i građanima? Koji politički izazovi u neposrednoj budućnosti očekuju Europsku uniju? Što je građanima potrebno kako bi upoznali javne politike EU i aktivno se uključili u procese donošenja odluka?

U završnom osvrtu tribine o Europskoj uniji u čijem su fokusu bili građani, doneseni su pozitivni zaključci stručnjaka pravne i politološke struke, a građani su izrazili svoje stajalište da u gotovo svim segmentima života osjećaju pozitivne promjene ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine.

Fotografije


Partners